Paul Keres niet in bekerfinale

Schaken Hans van Ommeren

Paul Keres is er niet in geslaagd de bekerfinale te bereiken. De Utrechtse schakers, sneuvelden tegen Apeldoorn (3-1). Beide teams waren tot dusverre zonder al te veel problemen de vorige ronde van de poulefase doorgekomen. Paul Keres had met 3-1 de Waagtoren uit Alkmaar geëlimineerd en Apeldoorn had met dezelfde cijfers veelvuldig landskampioen En Passant uit Spakenburg verslagen.

Beide teams waren op oorlogssterkte voor hun krachtmeting, hetgeen het belang dat ze hechten aan de bekercompetitie nog eens onderstreepte. Paul Keres won enkele jaren geleden de beker, een hoogtepunt in de historie van de Utrechters.

Gelet op de rating was Apeldoorn zwaar favoriet. Grootmeester Roeland Pruijssers maakte zijn status ook waar en sleepte tegen Paul Hommersom het eerste punt voor Apeldoorn binnen. Hugo ten Hertog speelde remise tegen Nico Zwirs en dat deed ook Xander Wemmers tegen Thomas Beerdsen.

Jan Breukelman was niet opgewassen tegen Stefan Kuipers, wardoor het een afgetekende 3-1 betekent dat Apeldoorn op Hemelvaartsdag mag strijden om de schaakcup.