Paul Keres schrijft historie met promotie naar meesterklasse

Schaken Redactie

Paul Keres is eindelijk gepromoveerd naar de meesterklasse, de hoogste afdeling in de Nederlandse schaakwereld. De laatste jaren miste de Utrechtse club enkele malen op een haar na promotie. In het door coronabeperkingen soms verstoorde seizoen 2021-2022 was PK-1 oppermachtig. In de voorlaatste competitiewedstrijd werd de enige overgebleven concurrent Caissa Eenhoorn met 7-3 de oren gewassen. In de derde klasse pakte Veenendaal de titel.

Paul Keres heeft uit acht duels zestien wedstrijdpunten en 58,5 bordpunten gescoord. Dat is vier wedstrijdpunten meer dan Caissa Eenhoorn. De schakers uit Hoorn hebben nog een wedstrijd tegoed, maar het verschil in bordpunten is meer dan twintig zodat Paul Keres niet meer te achterhalen is. Sinds 1998 speelt de Utrechtse club in de eerste klasse. Drie seizoenen geleden waren er ook goede promotiekansen, maar ging de cruciale match tegen Groningen verloren. Vorig jaar werd een half punt te weinig gehaald in een beslissingswedstrijd tegen Zuid-Limburg.

Bijna het hele eerste team van Paul Keres bestaat uit schakers die in Utrecht wonen. De nederlaag van Xander Wemmers aan het eerste bord tegen de Oekraïner Mykhailo Dorokhin – als een van de deelnemers aan het invitatietoernooi de Utrechtse Meesters geen onbekende in de Domstad – werd ruimschoots gecompenseerd door Jan Breukelman, Hugo ten Hertog en Peter Lombaers. Een voorsprong van 5-3 werd vervolgens door winstpartijen van Niels Ondersteijn en Evert Rademakers naar 7-3 getild, voldoende voor het kampioenschap. Het was ook een eindstand die op grond van de gemiddelde rating (Paul Keres 2369 en Caissa Eenhoorn 2187) ook te verwachten was. De partijen van Menno Okkes, Demre Kerigan, David van Kerkhof en Joris Kokje eindigden in remise.

 

Subtop

In de andere eerste klasse handhaafde PK-2 zich als goede middenmoter. Het werd tegen Spijkenisse 5-5, winstpartijen waren er van Eugene Rebers, Gerben Veltkamp en Mark Smits.

En Passant uit Bunschoten-Spakenburg staat in de meesterklasse nog steeds in de subtop. Sas van Gent werd met 6,5-3,5 verslagen. Valentin Buckels, Manuel Bosboom, Richard Vedder, Henk Vedder en Johannes Kossen trokken in hun partij aan het langste eind.

In de tweede klasse heeft Amersfoort het moeilijk. Van Zukertort-2 werd met 5-3 verloren, ondanks zeges van Tea Lanchava, Ardin Bosboom en Joeri Piet.

In de derde klasse is Veenendaal kampioen. Naaste concurrent Oud Zuylen Utrecht kreeg thuis met 2,5 tegen 5,5 klop. Sander Blok tekende voor de enige gewonnen partij namens Utrecht.