Paul Keres steviger aan kop, veel wedstrijden uitgesteld

Schaken Redactie

Aan de vooravond van de vierde speelronde heerste in de schaakwereld grote verwarring door de nieuwe coronamaatregelen. De avond-lockdown zou weliswaar pas na de speeldag ingaan, maar de schaakbond (KNSB) besloot de clubs vrij te laten of ze wilden spelen of niet. In de meesterklasse gingen alle wedstrijden door, met winst voor En Passant uit Bunschoten. Het Utrechtse Paul Keres speelde als enige in de klasse 1A en verstevigde de leidende positie.

Een KNSB-wedstrijd begint normaal om 13.00 uur. Om 17.00 uur zijn er 40 zetten gedaan maar zijn altijd nog wel een paar partijen bezig. Dat tijdstip is dus te vroeg als eindtijd voor een schaakwedstrijd in de KNSB-competities. Voor zaterdag 27 november, de vierde speeldag, gold weliswaar nog een eindtijd van 20.00 uur, maar de nieuwe maatregelen die een dag later zouden ingaan bracht de schaakbond er wel toe een statement richting de clubs te mailen. Daarin wordt gesteld dat niet willen spelen niet automatisch leidt tot strafpunten dan wel een boete.

Het gevolg was dat veel teams zich zaterdag afmeldden. Meer dan de helft van alle wedstrijden in de bondsklassen ging niet door. In de meesterklasse won En Passant met 5,5-4,5 van LSG uit Leiden dankzij overwinningen van Alezei Shirov, Ivan Sokolov (op Utrechter Casper Schoppen), Lucas van Foreest en Sergey Fedorchuk. De club uit Bunschoten-Spakenburg, verschillende keren landskampioen, staat gedeeld tweede met 7 matchpunten.

 

Fiere koploper

Paul Keres is de fiere koploper in 1A en bleef ook tegen het zwakke Voorschoten eenvoudig op de been. Het stond al vrij vlot 6-0 voor de Utrechters alvorens Voorschoten iets terug kon doen. De 8-2 zege kwam mede tot stand door volle punten van David van Kerkhof, Peter Lombaers, Joris Kokje, Jan Breukelman, Paul Hommersom en Evert Rademakers. Hugo ten Hertog kreeg het punt in de schoot geworpen omdat hij geen tegenstander had. Voor de thuisblijvers was de wedstrijd online te volgen omdat PK-1 met zogeheten digiborden speelde.

PK-2, spelend in de andere eerste klasse, trad met drie invallers aan en verloor met 7-3 van UVS, ondanks dat Jan Jaap Janse en Dirk Vloor hun tegenstander tot overgave dwongen.

In de tweede klasse speelde SSC uit Soest niet. Amersfoort kwam wel in actie en verloor met 4,5-3,5 van VAS. Henrik Porte, Ardin Bosboom en Arjan Tissink wonnen wel hun partij. In de derde klasse blijft Veenendaal aan kop danzkij een 5-3 zege op ASV-3 en leidt Oud Zuylen Utrecht de achtervolging. En Passant-2 werd met 4,5-3,5 verslagen.

De volgende speeldag is over drie weken. Er zijn plannen om de competitie dan om 11.00 uur te laten beginnen.