Persoonlijk record voor Bart Hoolwerf op 5 km

Schaatsen Redactie

Bart Hoolwerf heeft op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen een dik persoonlijk record gereden op de 5000 meter. De schaatser uit Eemdijk liet de klok stil staan op 6.24.34, ruim onder de toptijd die hij enkele weken geleden realiseerde bij de World Cup in Calgary (6.27.61) . Het bracht hem op de achtste plaats, niet voldoende voor een ticket naar Peking. Patrick Roest won onder zware omstandigheden in de scherpe tijd van 6.08.

De 23-jarige Hoolwerf begon voortvarend tegen Bart Mol, die net als hij afkomstig is uit het marathonmilieu. Met hoge 29’ers was hij een stuk sneller dan de twee rijders in de rit voor hen, maar hij kon dat tempo niet vasthouden. Niettemin kwam Hoolwerf dolblij over de finish toen hij zijn tijd in het oog kreeg.

De meeste aandacht ging uit naar Sven Kramer. Hoe het stond met de vorm van de 35-jarige Fries was onduidelijk. Kramer zette een heel goede tijd neer (6.12.29), waarmee hij derde werd achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Hij moet afwachten of hij voor zijn vijfde Winterspelen naar Peking mag, maar aangezien Kramer altijd een belangrijke schakel is bij de ploegenachtervolging is de kans groot dat hij wordt aangewezen.

De vrouwen begonnen het OKT met de 1000 meter. De zege van Jutta Leerdam was niet verrassend. Antoinette de Jong (tweede) en Ireen Wüst (derde)  lieten de pure sprinters achter zich.