‘Petanque heeft nu een wat ‘grijs’ imago wat niet terecht is’

Jeu de boules Willem van der Steeg

Om aan de vaderlandse top petanque te spelen is niet altijd makkelijk. De bond betaalt wel mee, maar voor een deel moeten de speelsters financieel ook zelf bijdragen. Katy Kamps: 'Daarnaast kosten de toernooien en het trainen natuurlijk ook veel tijd. Ik heb het geluk dat er pal naast mijn huis een baan is waar ik lekker mijn balletje kan gooien en mijn uurtjes kan maken.

‘Ik ben voor de toekomst wel aan het nadenken hoe ik dit allemaal moet gaan doen. Naast mijn 40-urige werkweek heb ik ook twee kinderen en die willen mama ook wel thuis hebben. Straks ben ik ook weer meer dan twee weken weg. Het prettige van deze sport is wel dat wanneer je er even tussenuit gaat en je blijft wel een beetje je balletje gooien, je daarna weer terug kan keren. Daarnaast haal ik er ook veel voldoening uit. Het mindfucken van de tegenstander, daar kan ik echt van genieten.  Maar goed, zoals gezegd, eerst wil ik wereldkampioen worden.’

‘Als ik aan de lange termijn denk, dan moet er natuurlijk wel opvolging zijn. Petanque heeft nu een wat ‘grijs’ imago, wat niet helemaal terecht is. Als je namelijk op de internationale toernooien gaat kijken, zie je dat daar juist veel jonge mensen spelen. Ik vind daarom dat er meer geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Er moet meer aanwas komen. Nu denkt de jeugd automatisch aan voetbal en petanque is minder cool. Petanque moet dus cool worden voor de jeugd.’

 

Nationale Petanque Competitie (NPC)

Op 21 september begon het seizoen van de Nederlandse competitie pétanque weer. 50 van de 321 teams die meedoen aan deze competitie, die uit zes divisies bestaat, komt uit de provincie Utrecht. CDP Les Cailloux uit Zeist speelt in de hoogste, landelijke, topdivisie. Acht andere teams van de club uit Zeist komen in lagere divisies van de NPC uit. Nieuwegein is daar ook goed vertegenwoordigd met zes teams van PVN, twee teams van Kampong en vier teams van Cercle de pétanque. Overigens zit het bondsbureau NJBB ook in Nieuwegein. In het toch niet al te grote Leusden zitten ook twee clubs die meedoen aan de competitie: De Hakhorst met maar liefst zeven teams en Amicale de Pétanque met twee teams.

Naast de nationale competitie (topdivisie tot en met derde divisie speelt op landelijk niveau, de overige divisies kennen een regionale compititie) is er ook sprake van meedere nationale kampioenschappen petanque. Zo kent men een NK precisieschieten, een NK tête-à-tête (twee spelers spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler), doubletten (twee teams van elk twee personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler) en tripletten (twee teams van elk drie personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler). Ook zijn er veteranen en gewone toernooien. District-midden organiseert vanaf oktober bovendien een winter doublette competitie.

 

 


Hoe verloopt een spel petanque?

  • Een toss bepaalt welk team begint
  • Elk team krijgt 6 boules
  • Het team dat de toss wint kiest de baan en bepaalt de plek van de werpcirkel (1 meter van de kant) en werpt het butje vanuit de werpcirkel tussen de 6 en de 10 meter op minstens 1 meter van een obstakel.
  • Het team (team A) dat het but (kleine balletje) heeft gegooid, gooit ook de eerste boule (stalen bal). Het is de bedoeling om de Boule zo dicht mogelijk bij het But te plaatsen.
  • De eerstvolgende boule wordt gegooid door de tegenpartij (team B). Team B probeert haar eerste boules dichter bij het but te plaatsen. Het is toegestaan de boule van de tegenstander (team A) of het but weg te stoten met een eigen boule.
  • Zolang de positie van de boule van team B ten op zichtte van de boule van team A niet verbetert, blijft team B aan beurt. Als team B een betere boule gooit, gaat de beurt over naar de andere partij (team A).
  • Iedere boule die dichter bij het but ligt dan de boule van de tegenstander levert één punt op. Alleen de winnaar krijgt punten.
  • Als een team geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen.
  • Als alle boules gespeeld zijn, krijgt het winnende team net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste Boule van de tegenpartij.
  • Het team die de voorgaande werpronde heeft gewonnen, begint de volgende werpronde en gooit het but.

Als alle boules gespeeld zijn, de uitslag is overeengekomen en de dertien punten nog niet zijn bereikt, dan begint de nieuwe speelronde aan de overzijde van het speelveld.

Het team dat als eerste het 13e punt heeft bereikt, is winnaar.

Bron: Les Cailloux

 

Lees hier het eerste deel van het interview met Katy Kamps.