Piet Hubert, actief bij Raboploeg en Profronde Woerden, overleden

Wielrennen Redactie

Hij was de rechterhand van manager Jan Raas bij de succesvolle Rabobank-wielerploeg en stond mede aan de wieg van de Profronde van Woerden. Piet Hubert heeft zijn sporen verdiend in de wielersport. Afgelopen weekend overleed hij op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Woerden. Volgens het AD werd een noodlottig ongeval in de wijk De Meander de oud-directeur van de Woerdense Courant fataal.

In 1974 schoot Arie van Vliet, winnaar van olympisch goud op de wielerpiste van Berlijn in 1936, het eerste peloton weg van de Profronde van Woerden. Een wielerkoers die mede tot stand was gekomen dankzij de inspanningen van Piet Hubert. Was er bij de eerste editie nauwelijks publiek, dat veranderde het jaar daarop toen een absolute vedette naar Woerden kwam, Eddy Merckx die door velen nog altijd beschouwd wordt als de beste wielrenner aller tijden.

De Profronde van Woerden bouwde een goede naam op en de renners kwamen graag naar het vestigstadje. Het  organisatiecomité stond een combinatie van topsport en entertainment voor ogen en niets was in dat opzicht te dol. De dames van Luv en de Dolly Dots, ze kropen allemaal op de tandem met schaatscoryfeeën als Hein Vergeer en Evert van Benthem.

Hubert, van 1982-1987 voorzitter, was de belichaming van de professionaliteit van de organisatie. De geboren Utrechter was in 1975 directeur geworden van de noodlijdende Woerdense Courant die hij nieuw leven inblies. Maar de wielersport liet hem niet los. Hij kwam in het managementteam van de Rabobank-wielerequipe en stond oud-prof Jan Raas bij in diens streven een gevarieerde mix aan renners te contracteren, maar wel met slechts een doel: presteren. Piet Hubert was een van de mannen achter de komst van de Spanjaard Oscar Freire. Met Raas vertrok hij eind 2003 bij de wielerploeg.