Pieterse en Van der Haar razen naar vijfde plaats in avondcross

Veldrijden Redactie

Er mankeert weinig aan het gezichtsvermogen van Lars van der Haar en Puck Pieterse. In de avondcross van Diegem op de laatste zondag van 2019 wisten beiden verraderlijke sporen te vermijden en eindigden ze knap als vijfde, Van der Haar bij de elitemannen en Pieterse bij de elitevrouwen. Mathieu van der Poel bereikte een nieuwe mijlpaal met 10 uit 10.

Van der Haar is al jaren de vaandeldrager van het veldrijden in midden Nederland. Pieterse ontpopt zich meer en meer als een rolmodel voor jonge meiden die graag willen crossen met de fiets. In het sfeervolle Diegem was de Amersfoortse aan de finish pas de vijfde Nederlandse en toch werd ze ‘gewoon’ vijfde. Het is typerend voor de suprematie van de Nederlandse vrouwen. Vaak is het stuivertje wisselen op het podium, ditmaal stond Annemarie Worst op de hoogste tree en moest Ceylin Alvarado, technisch misschien de beste, genoegen nemen met de tweede plaats, voor Yara Kastelijn. De Belgische wereldkampioene Sanne Cant werd slechts achtste, achter Pieterse dus die nog een junior is. En dan deden Marianne Vos en Lucinda Brand niet eens mee.

 

Ambiance

Bij de mannen is het de laatste weken zelden eentonig, al wint bijna altijd dezelfde. Van der Poel stond er voor de tiende keer aan de start, ook als nieuweling en junior genoot hij van de aparte ambiance van de avondcross, te vergelijken met de Nacht van Woerden.  10 keer starten en 10 keer winnen… Ongeëvenaard in het veldrijden, al moest Van der Poel in deze Superprestigecross wel afrekenen met Eli Iserbyt. Pas in de slotfase wist hij de Belg met een machtige demarrage van zich af te schudden.

Van der Haar wordt de laatste weken geplaagd door fysiek ongemak. Eerst kreeg hij problemen met zijn rug, daar kwam nog een pijnlijke kuit bij na een val donderdag in de wereldbeker van Heusden-Zolder. Maar de lichtgewicht uit Woudenberg is taai en als het even zet hij kan door. Hij deelde zijn eigen race in en passeerde uiteindelijk als nummer vijf de finish op 41 seconden van Van der Poel. De veldrijders hebben het druk in de periode rond en de jaarwisseling. Ze kunnen even aan de oliebollen maar niet te veel. Op Nieuwjaarsdag wacht hen al weer in Baal de Grote Prijs Sven Nys voor het DVV-klassement.