Pijn is tijdelijk, trots is voor altijd

Extreme sporten Survival Peter de Jong

Een indrukwekkend gezicht al die ploeterende mannen, vrouwen en kinderen in een prachtig stukje Utrechts bos. Georganiseerd door survivalvereniging Hang-On, onder de bezielende leiding van Erik de Heer, die samen met circa 200 vrijwilligers een puik tweedaags evenement afleverde dat dit jaar alweer voor de derde keer werd gehouden.

Op weg naar de wedstrijd wordt onze auto ter hoogte van Driebergen aangehouden door een vriendelijke, bebrilde jongeman in trainingspak. Hij vertelt dat de bus niet rijdt en vraagt ons of wij misschien weten waar de Hang-On survivalrun wordt gehouden.

Is dat even toevallig. Of hij misschien kan meerijden? In de auto blijkt het te gaan om de 21-jarige student mijnbouw Jacco Bontekoe uit Delft. Hij vertelt ons vol vuur hoeveel hij van de sport houdt. Dat hij oorspronkelijk turnde maar dat hij dat te precies vond. Dat-ie nu al tien jaar survivalt en zich – als de studie het toelaat – een slag in de rondte traint. Zo dat weten we ook weer. Op dus naar het Grote Bos, ofwel op naar de Hang-On run die afgelopen weekeinde plaatsvond op camping Het Grote Bos in Doorn.

Voor de wedstrijd lopen we Mark Huizinga tegen het lijf, de voormalige Olympisch kampioen judo en tegenwoordig voorzitter van de Survivalrun Bond Nederland.

Hoe staat het met de populariteit van de sport?

‘Het gaat heel goed. Dit jaar heeft de bond zo’n 7600 leden, dat is een groei van twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Ik zie het als mijn taak om, samen met anderen, de sport verder te ontwikkelen, zodat steeds meer mensen deze prachtige sport kunnen beoefenen. In dat kader zijn we sinds kort aangesloten bij het NOC*NSF, waardoor we niet alleen profiteren van hun kennis en expertise, maar ook meedelen in de gelden die door de Lotto en het ministerie van VWS via de nationale Sportkoepel worden verdeeld.’

Wat is nu eigenlijk de kick van het survivallen?

‘Voor mij is dat het afzien. Het gevecht met jezelf, je grenzen verleggen, verder te gaan dan je tot dan toe voor mogelijk had gehouden. Maar ook het gevecht met je tegenstanders vind ik …


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen en meer foto’s te zien? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.