Pijnlijke avond voor David Jensen

Voetbal Hans van Echtelt

De hervatting van de competitie is voor FC Utrecht, en met name voor doelman David Jensen, op een pijnlijke ervaring uitgelopen. In Alkmaar werd niet alleen met 3-0 verloren maar de sluitpost van FC Utrecht maakte bij twee AZ-treffers een weinig overtuigende indruk. ‘Volgens mij waren beide ballen houdbaar’, zo durfde coach Dick Advocaat na afloop zelfs te concluderen.

En verdediger Timo Letschert was dezelfde mening toegedaan, ook al voegde hij er ruiterlijk aan toe: ‘Op de overwinning van AZ viel niets af te dingen, wij speelden vanavond erg matig.’

In het AFAS stadion gingen zaterdagavond ook even de gedachten terug naar de eerdere confrontatie tussen beide ploegen, eind augustus van vorig jaar. Ook toen bleek AZ beduidend beter te spelen dan FC Utrecht maar een schlemielige eigen goal van Ricardo van Rhijn bezorgde de thuisclub destijds de 2-1-zege die volgens vriend en vijand geflatteerd was. Dezelfde speler nam nu sportief revanche, Van Rhijn kogelde de bal van afstand op David Jensen af en die verkeek zich lelijk op de stuiter.

FC Utrecht bezorgde met deze kansloze nederlaag de mogelijk toekomstige trainer John van den Brom een extra mooie aanbeveling om komend seizoen in Galgenwaard als oefenmeester aan de slag te gaan. De AZ-coach heeft immers al een oriënterend gesprek achter de rug met de Utrechtse club en weinig lijkt zijn komst nog in de weg te staan. Intussen is FC Utrecht van de vierde naar de zesde plek op de ranglijst geduikeld en met de komende pittige duels tegen Willem I, thuis en PSV, ook thuis, lijkt het terugveroveren van die begeerde vierde plek nog een heel grote klus.

Zeker omdat in Alkmaar tal van spelers wel erg matig op dreef waren. Of zoals Dick Advocaat het na afloop formuleerde: ‘Slechts een paar jongens haalden hun normale niveau, vooral aanvallend was het erg pover. We konden geen moment enige dreiging veroorzaken, reden waarom nieuwkomer Nick Venema werd gewisseld in de rust.’