Plageman komt niet in het verslag voor

Plageman komt niet in het verslag voor

Voetbal Ton de Ruiter

FC Dundalk – AZ wordt donderdag 24 november gespeeld. Het is de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. FC Dundalk, dat roept herinneringen op bij onze medewerker Ton de Ruiter: zijn eerste vliegreis, een kasteel als slaapplaats en speler die wél voetbalde, maar niet in de opstelling voorkwam.

Het Ierse FC Dundalk is 11 september 1968 de laatste tegenstander van DOS in het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de Europa League. Tegen de sterk verdedigende en bikkelhard  spelende Ieren komen de geel-zwarten in de thuiswedstrijd niet verder dan 1-1. Een verdediger van de gasten moet zwaar boeten voor een grove charge op Leo van Veen – maker van de Utrechtse treffer – en breekt een been.

In de rust vraagt voorzitter Kernkamp de scheidsrechter strenger te fluiten. Slechts vierduizend toeschouwers kijken toe. De stad is uitgekeken op het jaarlijkse degradatie-voetbal en komt voor Branislav Veljkovic, Arie de Kuyper, Hans Gerritse, Nico Hardeman, Jan Witzand, Arie Lagendijk en Djordje Milic niet naar het stadion.

Drie journalisten reizen in het gezelschap van DOS mee naar Ierland. Hans van Echtelt namens Dagblad Het Centrum, Luc van Tour van het Nieuw Utrechts Dagblad en ondergetekende als pas beginnende leerling-journalist. Mijn eerste vliegreis met tussenlanding in Manchester.  De kamers voor bestuur spelers en schrijvers zijn gereserveerd in een kasteel in de groene heuvels buiten de vissersplaats.

Het stadje – 25.000 inwoners – is uitgelopen voor de wedstrijd.  12.000 toeschouwers zien de openingstreffer van Stokes en de gelijkmaker van Ton Nieuwenhuys. Na 90 minuten moet er verlengd worden. Daarin bezorgt FC Dundalk de geel-zwarten in de 109e minuut een geweldige kater. Doelman Henk Verrips, een voormalige korfballer, krijgt de bal niet onder controle door het slechte veld en daarvan profiteren de Ieren.

Johan Plageman, de eerste doctorandus in het betaalde voetbal, komt in de verslagen van de drie regionale journalisten niet voor. Het gebeurt op verzoek van de leiding van DOS. De verdediger is in militaire dienst en heeft van zijn meerderen geen verlof gekregen voor de reis. In het verslag in het Utrechtsch Nieuwsblad maakt …

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.