Om deze kunst goed te kunnen doen, is kennis van de filosofie achter capoeira belangrijk.

Planeta capoeira

Capoeira Utrechtse sportverenigingen Redactie Utrechtse Sportkrant

Capoeira. Bij velen enkel bekend van tvcommercials en geassocieerd met zonnige stranden en aantrekkelijke gespierde lichamen. Dat Capoeira een volwaardige vechtsport is met een graduatiesysteem waarin je les kunt volgen is bij weinigen bekend.

Contra Mestre Doda (rechts) werd geboren als Jorge Lopes da Silva.

Capoeira is een Braziliaanse vechtsport met een Afrikaanse oorsprong. Anders dan bij de meeste oosterse vechtsporten wordt Capoeira beoefend op het ritme van capoeiramuziek welke allesbepalend is voor de snelheid en de vorm van het spel.

Capoeira wordt gespeeld, maar laat je hierdoor niet misleiden. De technieken die gebruikt worden zijn uiterst effectief. Er wordt gebruik gemaakt van trappen, voetvegen, scharen, acrobatische sprongen, een oneindige variatie van bewegingen (zie de foto’s van Ankie Hogewind).

Capoeira is rijk aan cultuur en filosofie. Hoe langer je traint, hoe minder je denkt te weten. Er valt zoveel te leren.

Bij Planeta Capoeira in Utrecht train je onder leiding van de Braziliaanse docent Contra-Mestre Doda die alle aspecten van Capoeira aan bod laat komen. Hij is een enthousiaste, betrokken …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen en alle foto’s (5) te bekijken? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.