Pleun Reinders Nederlands turnkampioen

Turnen Ted Vermeulen

Na een zeer spannende meerkamp trok Pleun Reinders (12) van het Utrechtse Turn4u tijdens het NK-turnen dat van 22 tot en met 24 juni in het Rotterdamse Ahoy gehouden werd, voor de tweede achtereenvolgende keer het landskampioenschap in de categorie ‘Eredivisie Jeugd’ naar zich toe.

De vloeroefening bewees niet alleen de uitstekende kwaliteit van Reinders, maar toonde haar discipline, incasserings- en doorzettingsvermogen. Ongeveer 30 seconden voor het einde van de oefening viel de muziek uit. Pleun turnde de volledige oefening echter zonder bijbehorende muziek vlekkeloos uit, hetgeen haar een ovationeel applaus van de goed bezette tribunes opleverde. Zaterdag 23 juni moest de leerlinge van het Leidsche Rijn College in een zeer goed gevuld Ahoy er wel voor werken, want de concurrentie van Yara van Lierop en Ghizianne Barraki, beiden van PAX Haarlemmermeer, was zwaar. Reinders won op overtuigende wijze de onderdelen brug (13.700) en balk (13.355), werd op de vloer derde (14.333) , maar moest op de sprong genoegen nemen met een 13e plaats (12,867).

Het totale resultaat van Reinders (54.233) was echter met een verschil van 0,816 uiteindelijk nog ruim voldoende om Van Lierop (53.417) en Barrakki (51.767) op afstand te houden. Een schitterende prestatie van de inwoonster van Leidsche Rijn na een bewogen seizoen. Haar verkiezing op 12-jarige leeftijd voor Jong Oranje Selectie (JOS) was al uniek, aangezien de minimumleeftijd voor die selectie 13 jaar is.

Dat de Utrechtse wedstrijdvereniging in april de TOC status ontving van de KNGU is te danken aan de vele talenten, die bij Turn4u opstaan, maar de verkiezing van Reinders in JOS was daarbij wel doorslaggevend voor de KNGU. De groep toptalenten bij Turn4u wordt steeds breder en de trainers Willemijn en Marco Niemeijer, alsmede Farah ben Ayache doen belangrijk werk om deze groep nog breder op het nationale podium te presenteren.

Hoofdtrainer Willemijn Niemeijer: ‘De toppers werken er ook echt hard voor. Zij trainen maar liefst 28 uur per week met trainingen, die in den regel ’s morgens om 07.30 uur beginnen. Dan om 10.30 uur naar school, om 15.00 uur terug naar de turnhal en om 17.30 uur naar huis eten, huiswerk en naar bed. Ik ben zó onwijs trots op deze meiden. En de spanning van vanmiddag tijdens die meerkampfinale kost me absoluut een jaar van mijn leven. Maar dat heb ik er graag voor over.’

 

Beekhuis

Ook Esmee Beekhuis (12) turnde eveneens een prima wedstrijd in Ahoy. Beekhuis werd in de eindrangschikking, mede door een prima derde plaats op het onderdeel brug, met een eindtotaal van 49.351 zesde in het eindklassement. De turnster uit Almelo traint sinds een maand bij Turn4u, omdat zij met haar trainer in Almelo niet op één lijn zat. Ondanks de dagelijkse reisafstand (zij logeert bij kennissen in Apeldoorn) en een lichte voetblessure leverde de voor haar leeftijd flinke Beekhuis een prima prestatie.

De talentvolle Roos Jonker uit Bilthoven kon zich vanwege een polsbreuk niet mengen in de strijd dit weekend.

 

N1 en N2

In de categorie ‘Jeugd N1’ turnde Franka Wiegers van Turn4u zich naar een dertiende plek met een puntentotaal van 47.883, terwijl Nikki van Hall in de categorie ‘Pupil N2’ zich naar een verdienstelijk zestiende plaats turnde met 48.767. In een veld van 26 deelnemers een goede prestatie, die mede tot stand kwam door een vierde plaats op het onderdeel brug. Lotte den Braver (11) verspeelde in de categorie ‘Eredivisie junior’ op de onderdelen brug en balk kostbare punten De eerstejaars junior werd veertiende met een totaal van 42.617. Britt van der Veer kon niet uitkomen in deze categorie vanwege een vervelende knieblessure. Zij was echter wel op de vloer aanwezig om haar clubgenoten de nodige morele steun te geven.

 

Bij alle oefeningen moedigen de turnsters elkaar aan en troosten of feliciteren niet alleen de verenigingsgenootjes na een oefening, maar ook de mede-turnsters van andere verenigingen.

 

Bij de mannen boekte David Wristers een mooi resultaat door in de categorie ‘Eredivisie senior’ met een puntentotaal van 44.850 als tiende te eindigen.

 

Zondag

Op de tweede en laatste dag van het NK stonden de toestelfinales op het programma, waar Pleun Reinders daags na haar meerkampwinst ook weer zeer goed presteerde. Op de onderdelen balk (13.967) en brug (14.300) mocht de Vleutense opnieuw de hoogste plek op het erepodium beklimmen. Op de brug moest Reinders de Eindhovense Mischa Marschena met hetzelfde puntentotaal naast zich dulden. De jury gaf uiteindelijk op basis van de uitvoering het voordeel aan Reinders. Op het onderdeel ‘de brug’ liet Reinders de concurrentie ver achter zich met maar liefst 2.200 punten verschil.

Foto: Turn4u

In dezelfde ‘Eredivisie jeugd’ presteerde Esmee Beekhuis boven verwachting. In verband met een elleboogblessure turnde de Almelose een aangepaste oefening op de sprong, waar zij toch als zesde wist te eindigen met 12,950 punten. Bij de ‘Eredivisie junior’ wist de oorspronkelijk als reserve gemelde Lotte den Braver op de vloer een mooie oefening ten toon te spreiden. Zij werd zesde met 11.567 punten.

In de categorie ‘Jeugd N1’ (volgens hoofdtrainer Niemeijer een zeer sterke categorie, waar de turners weinig voor elkaar onder doen) viel Franka Wiegers net buiten het podium op het onderdeel balk. Zij eindigde als vierde op slechts 0.067 punten van de bronzen plek en om aan te tonen, dat het echt ernst is bij de vrouwenafdeling van Turn4u, turnde de 8-jarige Tessa van Ditmarsch zich in de districtswedstrijd met district Mid-West naar een tweede plek. Het district Mid-West kwam net te kort om district Zuid-Holland van het goud af te houden.

Geen mannen van Turn4u in de strijd? Zeker wel! In de ‘eredivisie jeugd’ turnde Danté Holwijn-Jansen op de toestelfinales zich naar een tweede plek op de vloer en brug, een bronzen plak op voltige, een vierde plaats op rek en een vijfde positie aan de ringen. Een prachtige prestatie van de turner van de mannenafdeling, die wegens gebrek aan goede trainers waarschijnlijk zal worden opgeheven. Het besluit hierover neemt het bestuur op 1 juli. Als dit besluit definitief wordt, dan zal Turn4u dus een Talenten Opleidings Centrum worden alleen toegankelijk voor vrouwen.