Podcast: Hoeveel moet je drinken tijdens een race?    

Podcast en video Redactie

Goed drinken is het advies dat elke sporter meekrijgt, vooral als het warm is. Maar hoeveel is dit dan? Is het slim om bij elke drankpost onderweg voor de zekerheid een bekertje te pakken? En wat als je bidon leeg is: word je dan langzamer? De presentatoren van de Slimmer Presteren podcast zoeken het uit in aflevering 69 van de Slimmer Presteren Podcast.

Vanwege de tropische omstandigheden in Tokio zelf werd de afgelopen olympische marathon naar het koelere Sapporo verplaatst. Ook daar was het trouwens nog behoorlijk warm, waardoor lopers regelmatig met koeldoekjes in de nek en een bekertje in de hand gezien werden. Ook was de start naar de vroege ochtend verplaatst: 6 uur bij de vrouwen, terwijl de mannen nog een uurtje langer in bed konden blijven.

Dat was tijdens de olympische mannenmarathon in 1904 in Saint Louis wel anders (vrouwen moesten tot 1984 wachten voordat de marathon ook voor hen op het olympische programma stond). De start in het Francis Field stadion in Saint Louis vond op 30 augustus namelijk gewoon rond de klok van drieën in de middag plaats: het was snikheet, 32 graden.

Maar wat het allemaal nog erger voor de 42 deelnemers maakte: organisator James Sullivan was er, net als zovelen in die tijd, van overtuigd dat drinken tijdens het hardlopen de prestatie verslechterde omdat vloeistof pas ná de inspanning door het lichaam opgenomen wordt en het de maag onnodig van streek brengt. Het betekende dat de lopers aan de marathon in 1904 onderweg geen water mochten aannemen. Wilden de atleten zich toch verfrissen, dan kon dat na 10 kilometer bij een watertoren die ze passeerden, en ergens halverwege het parcours bij een waterbron.

Het werd een sportieve ramp. Uiteindelijk wisten slechts 14 van de 42 gestarte atleten de finish te halen. Ook staat de winnende tijd van 3 uur 28 minuten en 45 seconden nog steeds in de boeken als de langzaamste winnende tijd op een olympische marathon ooit.

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Tegenwoordig staat er al gauw op iedere 5 kilometer langs de route van een marathon een drinkpost opgesteld, waar -ervan uitgaande dat niet een of andere onverlaat alle bekertjes omgooit-  lopers naar hartenlust water of sportdrank kunnen nemen. Maar betekent dit ook dat een atleet bij elke post wat moet drinken? En hoeveel dan precies?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken presentatoren Jurgen en Gerrit de steeds weer veranderende wetenschappelijke inzichten over drinken tijdens langdurige inspanning. Tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ vertelt Guido wat dit in de praktijk voor zijn atleten betekent: hoeveel drinken zij eigenlijk tijdens een race?

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl