Podcast over het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen

Podcast en video Redactie

Hoewel in ons land de vrouwen de meeste successen op internationale toernooien behalen, krijgen de mannelijke sporters nog steeds veruit de meeste aandacht. Dat moet anders. Daarom staat de 32e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in het teken van de fysieke en mentale eigenschappen die vrouwelijke sporters uniek maakt. Op welk gebied kunnen de mannen nog wat leren van de vrouwen?

Zondag 18 oktober was een goede dag voor het Nederlandse wielrennen. Na de historische eindsprint waarmee Mathieu van der Poel zijn tegenstrever Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen met een banddikte verschil aftroefde, triomfeerde Chantal Blaak solo naar een overwinning bij de vrouwenkoers. Opvallend was daarbij het grote verschil in afstand die de vrouwen in vergelijking tot de mannen voor hun kiezen kregen: slechts 136 tegenover 244 kilometer.

Het lijkt op het eerste gezicht wel logisch dat de vrouwen minder meters hoeven te maken. Wielrennen profileert zich immers als een loodzware sport: aanklampen, afrotten, attaqueren, afzien; en dan zijn we zijn pas aan het begin van het alfabet. Wielrennen is voor bikkels. Dan is het verstandig om vrouwen een korter en lichter parcours voor te schotelen. Net zoals schaatssters de 5 kilometer als hun langste afstand kennen en tennissters geen best-of-five spelen.

Maar het staat momenteel niet in verhouding, zo liet onderzoek van Teun van Erp bij de Sunweb wielerploeg zien. Want uit de vermogens en de hartslagdata bleek dat de Sunweb mannen gemiddeld genomen weliswaar harder trapten dan de vrouwen maar dat de intensiteit waarmee de Sunweb vrouwen hun wedstrijden fietsten beduidend hoger lag. Terwijl de mannen tijdens hun race dus grotendeels rustig aan het peddelen zijn en er af en toe een snok aan geven, knallen de vrouwen vanaf de start meteen het gaspedaal open. Wat zuinig aan doen?

Vrouwen mogen best wat meer kilometers maken. Ze lijken daarbij ook beter gebouwd te zijn voor de langere afstanden. Het relatieve gebrek aan brute spierkracht speelt op lange afstanden een veel kleinere rol dan op de sprintnummers en bovendien kunnen ze profiteren van een relatief grotere vetvoorraad als energiebron. Ook laten studies zien dat vrouwen beter in staat zijn om één tempo vast te houden. Het sterke geslacht bij echte ultra-afstanden zijn dan ook de vrouwen. Want wie won vorig jaar de Spine Race, een loodzware looprace over 286 mijl in Engeland? Juist, Jasmin Paris, een jonge moeder die onderweg haar kind ook nog de borstvoeding gaf. Haar tijd? 83 uur, 15 uur sneller dan de nummer twee, een man.

In de 32e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan presentatoren Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen dieper in op de wetenschap achter de vrouwelijke sportprestaties en horen zij tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ van coach Guido Vroemen wat zijn atletes zo uniek maakt.

 

Podcast

Sinds februari is de Slimmer Presteren Podcast ‘in de lucht’, een initiatief van amateurtriatleet Heijkoop en wetenschapsjournalist Van Teeffelen. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering waarin steeds een ander onderwerp wordt belicht: enerzijds vanuit het perspectief van de topsport als dé ultieme broedplaats voor vernieuwingen, anderzijds vanuit de recreantensport om antwoord te krijgen op de vraag: ‘wat kan een amateursporter hiermee?’ Want een nieuw ‘wonderdrankje’ of ‘supersonische hardloopschoen’ mag dan interessant voor de professionele sporter lijken, betekent dit ook dat ze zinvol voor de recreant zijn? Ook schuift er regelmatig een ‘special guest’ in de podcast aan, een sporter met een bijzonder verhaal. Net als op de bekende podcast-kanalen en op YouTube, zijn alle afleveringen te vinden op slimmer-presteren-podcast.nl.