Podcast: Sporten na een zwangerschap, kan dat gewoon?    

Podcast en video Redactie

Serena Williams, Marleen Veldhuis en Estevana Polman: topsportmoeders spreken nog altijd tot de verbeelding. Maar waarom hoeven zwangerschap en bevalling niet het einde van je sportcarrière te betekenen? De presentatoren van de Slimmer Presteren podcast vragen het aan de eerste Special Guest na de zomerpauze: duursporter, journalist én moeder Marcia Jansen.

Met drie atletiekmedailles in de tas mag Sifan Hassan zich de koningin van de Olympische Spelen in Tokio noemen. Maar dit Nederlandse succes verbleekt nog altijd wanneer het wordt vergeleken met wat Fanny Blankers-Koen op de atletiekbaan in Londen in 1948 presteerde. Op de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog ging de Nederlandse atlete er namelijk met vier keer goud vandoor. En dan had Blankers-Koen nog pech dat ze vanwege het ongunstige wedstrijdprogramma het onderdeel verspringen moest laten schieten.

Maar gezien haar bijnaam ‘De vliegende huisvrouw’ waren het niet alleen de prestaties van Fanny Blankers-Koen op de atletiekbaan die in het oog sprongen. Ook het feit dat zij na het op de wereld brengen van twee kinderen gewoon was doorgegaan met topsport werd als heel bijzonder gezien. En dat wordt het nog steeds: kijk maar naar de aandacht die iedere vrouwelijke topsporter met een kind momenteel nog in de media krijgt.

Wat doen een zwangerschap en bevalling eigenlijk met het lichaam van een sporter? Wanneer kan een kersverse moeder weer beginnen met een stukje zwemmen, op de fiets klimmen of de hardloopschoenen aantrekken? Is het mogelijk om na een zwangerschap dezelfde sportprestaties te leveren als ervoor?

Met de deskundige hulp van gast Marcia Jansen praat de Slimmer Presteren podcast je in aflevering 64 bij over de ins- en outs van het sporten tijdens én na een zwangerschap.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl