Podium in Vuelta lonkt voor klimgeit Wilco Kelderman

Wielrennen Hans van Ommeren

Zijn droom is ooit het podium in een grote wielerronde halen. Met nog een kleine week in de Ronde van Spanje voor de boeg is die droom is een stuk dichterbij gekomen. Wilco Kelderman klom zaterdag naar plaats drie en viel een dag later weliswaar een plek terug op een van de steilste beklimmingen, de koninginnenrit in de Sierra Nevada naar de top van de Alto Hoya de la Mora, maar zijn kansen zijn nog uitstekend.

Kelderman, opgegroeid in Barneveld, reed als junior voor De Volharding. Zijn talent werd onderkend door Wim Sluis uit Bunnik die sinds jaar en dag het hele land ‘afstroopt’ op zoek naar veelbelovende rennetjes die bij de Utrechtse wielerclub kunnen rijpen. Kelderman maakte de sprong naar het Rabobank Development Team en stootte door naar de profploeg, die in 2012 ophield te bestaan. Hij ging mee naar de nieuwe formatie Belkin, die weer werd opgevolgd door LottoNL-Jumbo.

Daar bleef Kelderman, die al meteen een gouden toekomst werd voorspeld, enigszins in de schaduw van vedetten als Gesink, Mollema, Kruijswijk. Zijn rustige, bescheiden, bijna timide karakter weerhield hem ervan met de vuist op tafel te slaan en het kopmanschap op te eisen. ‘Hij kan de druk niet aan’, werd er gesteld door ‘kenners’ die in het verlden wel vaker een jonge Nederlandse courers eerst op het schild hesen en vervolgens kielhaalden.

Wilco Kelderman liet zich niet gek maken en besefte dat hij zijn beste jaren nog voor zich heeft. Toch besloot hij het vertrouwde nest te verlaten en vertrok dit seizoen naar Team Sunweb. Als meesterknecht van Tom Dumoulin ging hij mee naar de Giro, maar uitgerekend het meest euforische Nederlandse wielermoment sinds vele jaren maakte hij niet mee. Een gebroken vinger deed de blonde jonge prof (pas 26) voortijdig afstappen.

Als kopman mocht hij dit najaar naar de Vuelta, maar de eerste week viel tegen door een verkoudheid en een valpartij. Kelderman kon niet in het spoor blijven van de grote favoriet Chris Froome, niemand trouwens, en tuimelde uit de toptien. Hij hield zich afzijdig van het relletje dat ontstond toen de Franse klimmer Barguil door het management naar huis werd gestuurd omdat hij zich niet aan de afspraken hield.

 

Bevrijdend

Hoewel hij door die radicale ingreep een – op papier – belangrijke steunpilaar moest missen werkte het vertrek van Barguil juist bevrijdend.  Inwendig zal Wilco Kelderman best gevloekt hebben dat de Fransman weigerde voor hem te rijden, maar met onwillige honden is het nu eenmaal kwaad kersen eten. Dan liever helemaal van het toneel.

Stilletjes werkte de Barnevelder aan zijn vorm en vooral op woensdag, halverwege de drieweekse rittenkoers, maakte hij indruk. In het kielzog van klassementsleider Froome en de Italiaan Nibali, beiden winnaar van de Tour de France, finishte hij als vierde op de top van de Calar Alto. Alleen de Spaanse etappewinnaar Miguel Ángel López was veertien seconden eerder gefinished als winnaar. Kelderman pakte tijdwinst op zijn concurrenten en drong met stip weer de toptien binnen. Ineens stond hij vijfde en mocht hij met een schuin oog weer naar het podium kijken.

Zaterdag al bereikte hij die positie door opnieuw  bij Froome en Nibali te blijven op de Sierra de La Pandera. Een dag later werd het hoogste punt in de Vuelta aangedaan, de  Alto Hoya de la Mora op 2510 meter. Kelderman eindigde als derde, voor Froome en Nibali, maar achter Zakarin die hem de derde plaats in het algemeen klassement ontfutselde. Maar de achterstand is gering, hij staat slechts drie seconden achter de Rus.

 

Vuurwerk

Hoe is met nog enkele zware bergetappes voor de boeg daadwerkelijk zijn perspectief? Een andere helper Sam Oomen, die ook al een gouden toekomst voorspeld wordt, is ziek naar huis en Kelderman staat er grotendeels alleen voor. Maandag is een rustdag en daarna volgt er ongetwijfeld vuurwerk in de 40 kilometer tijdrit waarmee de slotweek wordt hervat. Net als Froome, die nog geenszins zeker is van de eindzege in de Vuelta, kan Wilco Kelderman uitstekend tegen de klok rijden en wellicht zit er zelfs nog een tweede plaats in. Dromen van nóg meer mag natuurlijk ook.