Podiumplaatsen Van der Haar en Pieterse in safaripark

Veldrijden Redactie

Zowel Lars van der Haar als Puck Pieterse haalde het podium bij de eerste wereldbekerwedstrijd veldrijden op eigen bodem. Van der Haar had zijn zinnen gezet op de overwinning in de GP Beekse Bergen en baalde daarom van de tweede plaats. Puck Pieterse moest voor de zoveelste maal haar meerdere erkennen in Fem van Empel. Alleen won die niet. ‘Leeuwin’ Shirin van Anrooij kon haar geluk niet toen ze de finish net voor het duo passeerde.

Daarmee kreeg de wereldbekermanche bij Beekse Bergen een podium met drie twintigjarigen. De bordjes zijn verhangen in het veldrijden van de vrouwen. De jonkies leggen keer op keer de zweep over de ‘oudjes’, al is het seizoen nog lang. Wereldkampioene Marianne Vos kon niet mee met het drietal dat een bijzonder hoog tempo ontwikkelde op het technische parcours.

Aanvankelijk lag Van Anrooij op achterstand na de flitsende start van Van Empel. Wel mee was voormalige wereldkampioene Ceylin Alvarado maar zij haakte na een val af. Van Anrooij gaf echter niet op en sloot vooraan aan. Snel plaatste ze in de finale een demarrage. Pieterse reageerde terecht niet, Van Empel was immers de gedoodverfde favoriet na winst in alle wereldbekers tot dusver. De Brabantse wachtte echter te lang en Van Anrooij werd niet meer achterhaald. Pieterse: ‘Toen we richting de balken reden dacht ik dat we het gat nog konden dichten. Maar jammer genoeg kwamen we niet meer bij haar. Uiteindelijk was het na de zandbak al beslist.’ De Amersfoortse had genoten van het avontuur door het safaripark. ‘Ik vond het een leuk parcours. Het bosgedeelte lag me wel, met veel draaien en keren. De zandbak ging ook steeds beter, daar ben ik dus best wel tevreden mee.’

In de sprint om plaats twee verloor Pieterse van Van Empel. Na vijf Nederlandse vrouwen – Betsema werd vierde en Vos vijfde – was de Hongaarse Kata Blanka Vas de eerste buitenlandse.

 

Lars van der Haar

Lars van der Haar hoopte op Nederlandse bodem de hegemonie van de Belgen in de wereldbeker te kunnen doorbreken. Met Laurens Sweeck aan zijn zijde sloeg hij ook een gaatje, maar Europees kampioen Michael Vanthourenhout sloot aan. De achtervolgende groep hield het verschil beperkt en ook Joris Nieuwenhuis maakte de oversteek, net als Eli Iserbyt die al drie wereldbekers had gewonnen. De Belg loste vervolgens weer door een val. Sweeck trok op het laatste stuk als eerste de sprint aan en won met enkele lengtes verschil.