Poespas

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Een beetje rare snuiter is Hans van Breukelen altijd al geweest. Als gevierd doelman van FC Utrecht en later Nottingham Forrest, Oranje en PSV zocht hij steun bij occulte types en bleek gevoelig voor bijgeloof. Maar dat was allemaal aan hem zelf.

Een half jaar is Van Breukelen nu technisch directeur bij de KNVB en het rommelt in de Zeister bossen, vooral vanwege

Pim van Esschoten

zijn innige band met BTSW, het bureau dat handel drijft in zweverige zaken. Je leest erover, je kijkt naar de programma’s op tv. En ineens schiet het me te binnen.

De man met het hoedje.

Het was in 1998 en het ging niet goed met FC Utrecht. Technisch directeur Hans van Breukelen greep in. Dat wil zeggen, hij haalde een mannetje bij de club. Het was een mysterieus mannetje met een grijze baard en een hoedje. Hij stond bij elke thuiswedstrijd zwijgend in de spelerstunnel en niemand wist wat hij daar deed.

Een paragnost, magnetiseur? ‘Vertrouwensman’, zei Van Breukelen die verder niks kwijt wilde over de rol van deze Elias Amsterdam uit Lemmer. ‘Wat koop ik er voor? Het wordt toch in het belachelijke getrokken.’

In augustus 2000 vertrok Van Breukelen en zijn opvolger Han Berger zette Elias Amsterdam op straat. Weg met die poespas, zei Berger. De gekrenkte Fries zwoer wraak.

En verdraaid, FC Utrecht verloor dat seizoen de ene na de andere wedstrijd. Eind oktober belde ik hem op. Elias Amsterdam zei: ‘Ik heb die Berger eens laten zien wat poespas is.’
Amsterdam vertelde bij die gelegenheid ook wat hij nu eigenlijk deed, daar in de spelerstunnel van Galgenwaard. Met foto’s van de spelers in de hand gaf hij ze kracht en energie, daarbij geholpen door de krachten die hij van boven krijgt.

‘Verstand van voetbal heb ik niet, maar zo geef ik de spelers een laatste zetje in hun motivatie.’ Trainer Mark Wotte had hij naar eigen zeggen al overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. Hij deed het allemaal voor niks, vertelde hij ook. Want Elias Amsterdam wilde van zijn oude bekende Hans van Breukelen, die al vaker zijn hulp had ingeroepen, geen cent voor zijn diensten vragen.

Waarom Elias Amsterdam plotseling wel wilde praten over zijn rol, liet zich raden. Hij wilde terugkomen bij FC Utrecht. ‘En als ik wil, kan ik zorgen dat alle verloren punten weer worden ingelopen.’

Echt, met Hans van Breukelen aan het roer komt het weer helemaal goed met ons voetbal.