Polsstokhoogspringen moet absentie van Schippers op NK compenseren

Atletiek Redactie Utrechtse Sportkrant

De NK Atletiek keren na 12 jaar terug naar Utrecht, met als meest in het oog springende onderdeel polsstokhoogspringen op het Vredenburg op donderdag 13 juli. Het is een doekje voor het bloeden voor de organisatie, want de afwezigheid van Dafne Schippers is ongetwijfeld een bittere pil. De Utrechtse atlete heeft een extra trainingsperiode ingelast met het oog op de WK.

Na de sluiting van de officiële deadline voor inschrijving kreeg de organisatie het bericht dat de Utrechtse wereldtopper niet in actie zal komen op de NK. Na de Europese kampioenschappen voor landenteams is in overleg met Dafnes begeleidingsstaf besloten een aanpassing in haar programma door te voeren waardoor ruimte ontstaat voor een extra trainingsperiode. Schippers hoopt over een maand in Londen haar wereldtitel op de 200 meter te prolongeren.

Naast Schippers ontbreken ook Susan Krumins, Churandy Martina en Maureen Koster in Utrecht. Zowel Martina als Koster komen datzelfde weekend in actie op de Diamond League in Rabat, waar Krumins middenin haar hoogtestage zit.

 

Rens Blom

Oud wereldkampioen en meervoudig Nederlands kampioen polsstokhoogspringen Rens Blom is ambassadeur en co-host van het poolstokhoogspring-evenement. Hij zal 13 juli op het Vredenburg plein te vinden zijn om de Nederlandse top te supporten.

‘Een NK polshoog midden in de stad is iets unieks. Iedereen kan van dichtbij zien hoe spectaculair onze discipline is. Een geweldig initiatief omdat normaal gezien een officieel kampioenschap voorbehouden is voor een atletiekstadion. Ik weet zeker dat de ongewone omgeving de springers enorm zal motiveren en zal helpen om nog veel hoger te springen. Ik kijk ernaar uit om de 13e aanwezig te zijn in Utrecht,’ aldus Blom tegen de wedstrijdorganisatie.

Naast Rens Blom is ook Oylmpische atlete Femke Pluim, tevens Nederlands recordhoudster met een hoogte van 4,55 meter, in actie te zien. Polsstokhoogspringer iconen Menno Vloon en Rutger Koppelaar hebben allebei een persoonlijk record van 5,65 meter.

De polsstok arena op het Vredenburg zal een festival ‘look and feel’ krijgen. Met een polsstokaanloop midden op het plein, een DJ, tribunes en een foodtruck. Temidden van deze festival sferen strijden de nationale topatleten (mannen en vrouwen) om het eremetaal en de vaderlandse trots.

 

Testen

Rond het middaguur is er op 13 juli een open polsstokhoogspringwedstrijd, waarin alle instellingen en toebehoren getest kunnen worden zodat de aansluitende titelstrijd voor de mannen en vrouwen vlekkeloos kunnen verlopen tussen 16:00 uur en 21:00 uur.

Na het polsstoknummer is atletiekbaan Maarschalkerweerd van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juli de locatie van de overige disciplines.