Powerliften erkend als topsport

Powerliften Redactie

Een jarenlange lobby van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport- en Fitnessbond KNKF heeft er in geresulteerd dat powerliften door NOC*NSF is erkend als topsport. Dit betekent dat er meer geld vrij komt voor de organisatie maar ook voor individuele atleten die afhankelijk van hun niveau een A-status of talentenstatus kunnen aanvragen. Daarnaast wordt het gemakkelijker om subsidies aan te vragen en wordt de sport aantrekkelijker voor sponsoren.

De KNKF houdt ook rekening met meer media-aandacht in samenwerking met TeamNL en NOC*NSF dat medewerkers heeft die fulltime met media en marketing bezig zijn. Bovendien krijgt de krachtsportbond ook toegang tot het opleidingsprogramma van NOC*NSF waarvan zowel atleten, coaches, bestuurders als officials gebruik kunnen maken om op die manier de sport naar een hoger niveau te tillen.

De erkenning van NOC*NSF is een gevolg van het uitgezette topsportbeleid van KNKF van de afgelopen jaren. In dit plan werden de randvoorwaarden gecreëerd welke benodigd waren voor topprestaties van de atleten te waarborgen en stimuleren. Onderdeel hiervan was een uitgebreide lobby bij NOC*NSF om erkend te worden als topsport.

 

Wedstrijdkalender

De KNKF – Sectie Powerliften heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk leden de mogelijkheid te bieden om nog in 2020 deel te nemen aan tenminste één officiële wedstrijd. Dit heeft geleid tot de volgende kalender:

  • 5 & 6 september: NK’s Bankdrukken (Classic & Equipped)
  • 19 & 20 september: Eerste Classic PL voor niet-studenten en zij die niet voor het NK zijn gekwalificeerd (80 deelnemers)
  • 10 & 11 oktober: NSK
  • 24 & 25 oktober: Tweede Classic PL voor niet-studenten en zij die niet voor het NK zijn gekwalificeerd (80 deelnemers)
  • 21 & 22 november: Derde Classic PL voor niet-studenten en zij die niet voor het NK zijn gekwalificeerd (80 deelnemers)
  • 12 & 13 december: Open NK Powerliften Classic

Internationale wedstrijden worden nog niet opgenomen in de agenda. In oktober en november staan het EK en WK op de agenda, de KNKF houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus in de gaten om te bepalen of Nederlandse inzending daarbij gewenst is.