Powerliftster Kensenhuis tilt zich naar brons

Powerliften Willem van der Steeg

Iris Kensenhuis is zondag 25 februari in Alkmaar derde geworden op het door de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Federatie (KNKF) georganiseerde NK Equipped Powerlifting. In tegenstelling tot Classic powerliften dragen de deelnemers bij de Equipped variant ondersteunende kleding, waardoor zij nog meer kilo's kunnen verplaatsen. In totaal verplaatste Iris op het NK 505,5 kilo op de verschillende onderdelen.

Ter vergelijking: haar beste resultaat bij Classic is 462,5 kilo. Vorig jaar wist de IJsselsteinse zich al tot West-Europees kampioen te kronen, haalde zij zilver op het NK Classic Powerliften en tilde zij de kwalificatie-eis voor zowel het EK als het WK Classic wat later dit jaar zal plaatsvinden in respectievelijk Litouwen en Canada.

Powerlifting is een krachtsport waarbij op de onderdelen kniebuigen, benchpress en deadlift een maximale krachtoefening wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de kilo’s bij elkaar opgeteld en rolt er, ook rekening houdend met het gewicht van de deelnemer, een puntentotaal uit.

Voor Iris was het de eerste keer dat ze meedeed aan het NK Equipped. ‘Ik ben equipped powerliften met classic gaan combineren uit een soort van nieuwsgierigheid. Ik wilde ook de andere variant leren kennen en ik denk daar ook voordeel uit te halen voor het classic tillen. Bij equipped staat er namelijk nog meer druk op je, omdat alles nog meer moet kloppen in verband met het pak wat je aan hebt. De techniek is nog belangrijker en die ervaring helpt mij verder.’

Voor Kensenhuis beloven het drukke maanden te worden. In april staat het NK classic op de rol en naar aanleiding van haar prestaties van afgelopen weekend heeft de bond haar ook uitgenodigd voor het EK Equipped in Pilsen, Tsjechië, wat in mei plaats zal vinden. Een maand later zal Iris de Nederlandse eer verdedigen op het WK Classic in het Canadese Galgary.