Powerliftster Kensenhuis: ‘Yeah, ik heb hem’

Powerliften Willem van der Steeg

De powerliftende zussen Kensenhuis hebben zich zondag 2 december op het EK Classic powerlifting van hun beste kant laten zien. In het Litouwse Kaunas werden maar liefst 3 bronzen en een gouden medaille veroverd.

Iris Kensenhuis wist in de klasse tot 84 kg een bronzen medaille te veroveren op het onderdeel squat (kniebuigen) en werd Europees kampioen op het onderdeel deadlift. Ze werd tevens derde in het totaalklassement van haar gewichtsklasse.

 

Zus Ilrish maakte het familiesucces compleet door in de gewichtsklasse 84+ kg een bronzen medaille te winnen op de deadlift. De 217,5 kg die ze omhoogtilde betekende ook een nieuw Nederlands record. Ilrish: ‘yeah, ik heb hem, die Europese deadliftmedaille waar ik twee jaar keihard voor heb getraind. Ik was de lichtste lifter in mijn klasse en om dan op mijn eerste EK direct mijn eerste medaille op een onderdeel te pakken, is supertof.’

Iris (links) en Illrish Kensenhuis

De zussen Kensenhuis rijgen dit jaar de successen aaneen. In april van dit jaar wist Iris zich al tot Nederlands kampioen classic powerlifting te kronen en in september prolongeerde zij in het Noorse Hamar haar titel als West-Europees kampioen. Vorige maand werd ze tevens wereldkampioen. In het Zweedse Halmstad veroverde ze goud op de deadlift tijdens het WK equipped powerlifting in de klasse tot 84 kg.

Powerlifting is een krachtsport, waarbij op de onderdelen kniebuigen (squat), bankdrukken (benchpress) en deadlift een maximale krachtoefening wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de kilo’s bij elkaar opgeteld en rolt er, ook rekening houdend met het gewicht van de deelnemer, een puntentotaal uit. Op de grote toernooien zijn er tevens medailles per onderdeel te verdienen.

In tegenstelling tot het classic powerliften dragen de deelnemers bij de equipped variant ondersteunende kleding, waardoor zij nog meer kilo’s kunnen verplaatsen.