Powerliftster kwalificeert zich voor het WK in Canada

Powerliften Willem van der Steeg

Iris Kensenhuis mag zich gaan opmaken voor het WK powerlifting dat in juni 2018 plaats zal vinden in Calgary, Canada. Op het NK Classic Powerlifting, op 9 en 10 december in Veldhoven, pakte het talent uit IJsselstein in de klasse -84 kg het zilver, achter de Nederlandse wereldkampioene Ielja Strik.

Het NK Powerlifting werd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNKF) – Sectie Powerliften. Kensenhuis deadlifte daar als eerste Nederlandse vrouw 220 kg en haalde een totaal van 462,5 kg. Hoewel zij pas 1 jaar en drie maanden aan powerlifting doet, voldeed ze met dat totaal aan de kwalificatie-eis voor zowel het EK als het WK. Iris: ‘Het NK liep wel lekker, al maakte ik het nog wel spannend. Bij het bankdrukken kreeg ik kramp in mijn rug en waren mijn eerste twee pogingen ongeldig. Bij mijn laatste poging was het dus 5 voor 12, het was ‘do or die‘. Ik kreeg twee witte en één rode lamp, gelukkig was hij net geldig.

Bij de deadlift begon ik eerst met 200 kg, toen 211 kg (dit is een verbetering van het Nederlands record van 210 kg, red.), waarna mijn coach aangaf dat alle sluizen maar open moesten en dat we voor alles of niks zouden gaan. Hij deed toen 220 kg op de halter en vervolgens tilde ik die, wat een record betekende. Ik ben heel blij dat ik aan de eisen heb voldaan. Het is nu wel afwachten of de bond mij ook daadwerkelijk mee wil nemen en uitnodigt voor het WK. Dat zou geweldig zijn.’

 

Ilrish

Ook haar zus Ilrish deed van zich spreken met een Nederlands- en een persoonlijk record. In de klasse 84+ kg behaalde Ilrish net als haar zus de tweede plaats. Net terug van een blessure zette ze in haar gewichtsklasse met 212,5 kg een Nederlands record neer op het onderdeel deadlift en een persoonlijk record op het onderdeel bankdrukken.

Ilrish Kensenhuis in actie bij het NK Classic Powerlifting 2017. Foto Charlotte Gerrits

Het volgende NK wordt gehouden in april 2018 en voor Ilrish staat dan kwalificatie voor het EK op het spel. ‘Mijn voorbereiding was nu niet ideaal. Het was sowieso zelfs maar de vraag of ik mee kon doen. Op de wedstrijddag zelf heb ik pas definitief besloten dat ik gewoon zou gaan tillen. Tijdens het NK hoop ik de kwalificatie-eis voor het EK te tillen. Het EK wordt volgend jaar december in Litouwen gehouden. Met mijn totaal op dit NK zat ik er 15 kg vandaan. Als ik fit ben, moet dat lukken. De eis voor het WK is nu nog te hoog gegrepen voor mij, maar als mijn zus straks naar Canada mag, ben ik er ook om haar aan te moedigen.’

 

Kniebuigen, benchpress en deadlift
Powerlifting is een krachtsport waarbij op de onderdelen kniebuigen, benchpress en deadlift een maximale krachtoefening wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de kilo’s bij elkaar opgeteld en rolt er, ook rekening houdend met het gewicht van de deelnemer, een puntentotaal uit. Eerder dit jaar was ook al in de Utrechtse Sportkrant te lezen dat de zussen zich tot West-Europees kampioen wisten te kronen in het Luxemburgse Hamm. Beide dames doen aan ‘classic’ powerlifting, wat wil zeggen dat zij tillen zonder ondersteunende kleding. Naast classic bestaat er namelijk ook ‘equipped’ powerlifting.

Op internationale toernooien als een EK en WK zijn er naast het totaalklassement ook medailles te verdelen op de afzonderlijke onderdelen. Met name op het onderdeel deadlift zijn de zussen kansrijk en kunnen zij zich meten met de besten.