Prachtige podiumplaats Puck Pieterse in de Citadelcross

Veldrijden Hans van Ommeren

De Citadelcross in Namen is in korte tijd uitgegroeid tot een monument in het veldrijden. Puck Pieterse kon dan ook haar geluk niet op toen ze als derde de finish passeerde van deze elfde wereldbekermanche. Een lach van oor tot oor en twee gebalde vuisten gaven aan hoe blij de Amersfoortse was na de uitputtingsslag in Wallonië. Lucinda Brand won, alleen Denise Betsema kon een beetje in haar spoor blijven. Bij de mannen werd Lars van der Haar twaalfde.

De cross langs de flanken van de Citadel in Namen staat garant voor spektakel. Een zware beklimming, verraderlijke afdalingen over boomwortels en een schuine kant waar amper te fietsen valt. Degene die het niettemin probeerde kwam niet zelden ten val of in het doek van de hekken terecht. Lucinda Brand was al driemaal eerder tot de koningin van de Citadel gekroond en liet geen misverstand bestaan over haar intenties. Ze nam na de start de kop en haar beulswerk wierp meteen resultaten af. Alleen Denise Betsema en Puck Pieterse konden volgen. De Amersfoortse zag de twee oudere rensters steeds verder uit beeld verdwijnen en moest geconcentreerd blijven om haar positie te verdedigen. Dat deed ze uitstekend, met dank ook aan haar ervaring op de mountainbike.

 

Overleven

De laatste ronde stond voor Pieterse in het teken van overleven. Ook vooraan werden schuivers gemaakt op de glibberige kasseien, maar wanneer Betsema dichterbij kwam ontwikkelde Brand een verschroeiend tempo en vergrootte weer het verschil. Na een paar uitglijders van Pieterse op de schuine stroken roken de achtervolgers bloed. Haar ploeggenote van Alpecin-Fenix Ceylin del Carmen Alvarado, die tot dusver een moeizaam seizoen kent, naderde, opgejaagd door Fem van Empel die Pieterse op de hielen zit in het klassement van de wereldbeker.

De jonge Amersfoortse bleek echter ook na ruim vijftig minuten zwoegen nog wat in de tank te hebben en hield stand. De derde plaats in Namen, op 1.16 van Brand, was een dikke pluim waard en in psychologisch opzicht misschien wel waardevoller dan de tweede plaatsen die ze eerder behaalde in Tabor en Overijse. Het is de bevestiging dat ze fysieker sterker is geworden en hoewel ze qua leeftijd nog altijd een belofte is, er echt bij hoort bij de elitevrouwen waar de concurrentie moordend is. Lucinda Brand blijft uiteraard de leider in het wereldbekerklassement, voor Denise Betsema en Puck Pieterse.

De Amersfoortse was erg te spreken over haar derde plaats. Tegen het Belgische Sporza verklaarde ze: ‘Ik had al snel door dat Brand en Betsema wat sneller reden dan ik. Gelukkig had ik na de start al een voorsprong op de rest. Het was lastig om die voorsprong vast te houden, een paar keer moest ik afstappen op de schuine kant. Maar dat zal ook zo bij de concurrentie geweest zijn.’

 

Figurantenrol

Bij de mannen moest Lars van der Haar zicht tevreden stellen met een figurantenrol. Het was niet het parcours van de terriër uit Woudenberg. Van der Haar raakte al snel achterop en eindigde als twaalfde.

Vooraan domineerde zijn ploeggenoot Toon Aerts van Baloise Trek Lions. Tot hij een schuiver maakte en tot overmaat van ramp met een lekke band geconfronteerd werd. De Brit Tom Pidcock wipte over hem heen en dat deed ook Michael Vanthourenhout. Op zijn beurt profiteerde de Belg van een val van Pidcock. Vanthourenhout gaf de voorsprong niet meer uit handen en boekte de mooiste triomf in zijn carrière. Aerts werd achter Pidcock derde. Beste Nederlander was Corné van Kessel met een achtste plaats.