Prachtige start Wilco Kelderman in onrustige eerste Tour-etappe

Wielrennen Redactie

Met een vijfde plaats was Wilco Kelderman de beste Nederlander in de eerste etappe van de Tour de France. Dat was zonder meer een verrassing want Mathieu van der Poel gold als de topfavoriet voor de zege in de openingsrit, die eindigde met een fikse beklimming. Maar Van der Poel was niet opgewassen tegen de ontketende Julian Alaphilippe die ruim twee kilometer voor de finish wegsprong. Te vroeg, oordeelden veel kenners, maar de Fransman hield stand.

De etappe werd ontsierd door twee grote valpartijen in de slotfase. Bij een ervan bracht een kartonnen bord van een toeschouwer gericht aan ‘opa en oma’ Tony Martin van Jumbo-Visma ten val, waarna vele tientallen renners hem niet meer konden ontwijken. Tal van favorieten waren bij de valpartij betrokken. Een aantal van hen herpakten zich en ze begonnen ietwat uit hun ritme aan het steile slotstuk.

Alaphilippe, kort geleden vader geworden wat door de commentatoren vaak werd benadrukt,  plaatste op een steil stuk een versnelling en niemand kon hem volgen. Van der Poel en ook de Belg Van Aert die vooraf tot de favorieten was gerekend, moeten passen, al probeerde  de Nederlander het nog wel. ‘Ik had vandaag de benen niet,’ gaf hij eerlijk toe.

In de slipstream van de achtervolgers eindigde Kelderman keurig als vijfde. Een resultaat dat de Barnevelder veel deugd zal doen. Zoals ook de bolletjestrui die veroverd werd door zijn debuterende ploeggenoot Ide Schelling het team van BORA-hansgrohe tot grote tevredenheid zal stemmen.