Profbridger Simon de Wijs op jacht naar een WK-medaille

Bridge Redactie

Simon de Wijs gaat in de laatste twee weken van september proberen een WK-medaille aan zijn toch al rijk gevulde prijzenkast toe te voegen. De profbridger uit Doorn neemt met het open Nederlands team deel aan de Bermuda Bowl, het WK voor landenteams. In 2011 werd Oranje in eigen land wereldkampioen. De Wijs maakte destijds deel uit van de gouden equipe.

Dat geldt voor nog drie spelers van het zestal dat Nederland vertegenwoordigt op het WK viertallen in Wuhan, China. De Wijs speelt met Bauke Muller, al jaren zijn vaste partner. Ricco van Prooijen en Louk Verhees waren er acht jaar geleden ook bij. Dat is niet het geval met het derde paar Bob Drijver-Bart Nab, die nog niet zo lang spelen in het open team.

Nederland begint niet als topfavoriet, zeker niet nadat het duo dat algemeen beschouwd wordt als het sterkste paar van Nederland, Sjoert Brink en Bas Drijver, onlangs besloot voor Zwitserland te gaan uitkomen. Daar heeft de steenrijke zakenman Pierre Zimmermann een team van topbridgers om zich heen verzameld.

Eigenlijk steekt geen enkel land er echt bovenuit. De vorm van de dag alsmede de sfeer binnen het team zijn bepalende factoren en wat dat betreft scoort Nederland hoog. De Wijs-Muller wonnen afgelopen weekeinde nog de Russische meesterklasse, waarin ook buitenlanders mogen spelen.

In China wordt begonnen met een voorronde, waarna de beste acht landen zich kwalificeren voor de knock-outfase.

Tegelijkertijd spelen de vrouwen om de Venice Cup. Onder de zes bevinden zich geen speelsters uit de regio Utrecht. Ook bij de senioren doet een Nederlands team mee.

De 44ste wereldkampioenschappen bridge zijn van 14 tot 28 september en live te volgen via de website www.bridgebase.com.