Prominente rol Jaarbeurs en Uithof in route Vuelta

Wielrennen Redactie

Hoewel het nog anderhalf jaar duurt kijken wielerliefhebbers in midden Nederland nu al uit naar de komst van de Vuelta. Drie dagen vertoeft de Ronde van Spanje in 2020 in de provincies Utrecht en Noord-Brabant en zal daarbij 34 gemeenten aandoen. Na de aftrap op vrijdagavond, een ploegentijdrit met start en finish bij de Jaarbeurs, zal het peloton een dag later finishen op de Uithof.

De tweede etappe is 183 kilometer lang en gaat van Den Bosch naar Utrecht. De renners krijgen wat kasseienstroken voor hun kiezen en pittige hindernissen als de Grebbeberg en de Amerongse Berg. Toch is de kans groot dat de rit zal eindigen in een massasprint op het Utrecht Science Park, in de volksmond de Uithof.

 

Regio Amersfoort

In het parcours van die etappe is een lus opgenomen door Amersfoort en omgeving. Onder meer de inwoners van de plaatsen Scherpenzeel, Woudenberg – de woonplaats van de vermaarde veldrijder Lars van der Haar – Amersfoort en Soest zullen van de wielerhelden in de Vuelta kunnen genieten. De organiserende steden Utrecht, Den Bosch en Breda alsmede de provincies Utrecht en Noord-Brabant presenteerden in Breda de routes van het internationale wielerspektakel.

De derde en laatste etappe in Nederland begint in Breda met een start in het centrum op het Kasteelplein. Daarna passeert het peloton 15 Brabantse gemeenten om weer te finishen in het centrum van Breda.

Eigenlijk is de aftrap van het Vuelta-wielerweekeinde al op donderdagavond met de ploegenpresentatie op het nieuw ingerichte Vredenburg in de binnenstad van Utrecht.

 

Spaans feest

Nu de routes bekend zijn, gaat de organisatie van La Vuelta Holanda aan de slag met de nadere invulling van het evenement. Thema’s zijn feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid. Het evenement krijgt extra beleving via verschillende activiteiten voor en door inwoners, verenigingen, organisaties, partners, bedrijven en instellingen. ‘We maken van de Vuelta 2020 een feest voor de steden en regio’s. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop naar de start van de Vuelta kleuren de steden en provincies rood,’ aldus burgemeester Depla van Breda tijdens de presentatie van de routes.

Het is nog niet duidelijk wanneer er precies gekoerst zal worden. Dat hangt af van de kalender van de internationale wielerunie (UCI), maar zeker is wel dat het in het tweede deel van augustus zal zijn.