Prominenten HMS nemen alvast voorschotje op 100-jarig bestaan

Voetbal Robert Jan van der Horst

In de indrukwekkende, voormalige fabriekshal van machinefabriek Werkspoor werd woensdag 9 juni een voorzichtig voorschotje genomen op het 100-jarige bestaan van de Utrechtse omnivereniging HMS. Opgeteld liefst 315 jaar lidmaatschap, verdeeld over zes prominenten, van Houd Moedig Stand was aanwezig in het Museum van Zuilen om bij directeur Wim van Scharenburg een plekje in de Zuilense geschiedenis te bepleiten.

Nadat de jubileumtaart was aangesneden namen de gekende HMS-ers ruim de tijd om vragen van Van Scharenburg te beantwoorden. Een kleine vitrine bevatte, wellicht bij wijze voorschot op wat komen gaat, reeds een aantal attributen uit het rijke verleden van HMS dat op 28 juli 1921 werd opgericht. Onder meer een mok, een bierglas met HMS-embleem en drie witte aardenwerken pijpjes waren uitgestald. Aan juist die laatste attributen kleefde een verhaal. ‘Als jeugdleden vroeger vijftien jaar werden, dan moesten ze een pijpje met tabak oproken. Wie dat het snelste deed, was winnaar. Kom daar nu eens om’, aldus één van de aanwezigen. Een mooie anekdote die de tijd tekent was het echter wel.

Het zijn juist memorabilia als het rookgerei waarnaar Van Scharenburg op zoek is om een interessante tentoonstelling te kunnen inrichten. En gezien de ingebrachte stukken uit de diverse (privé)archieven, kan Van Scharenburg alvast aan de slag. Toch wilde de museumdirecteur niet op de troepen vooruit lopen. ‘Ik ga er niet over of de tentoonstelling over HMS er komt, dat doet het bestuur. Bovendien moet door het coronavirus waarschijnlijk worden geschoven met een en ander. Maar ik moet zo goed mogelijk zijn geïnformeerd om een juist advies te kunnen uitbrengen. Als de tentoonstelling er komt, dan zullen dat waarschijnlijk vijf vitrines in het Vorstelijk Complex, een soort ‘locatie’ van het Museum van Zuilen, aan de Prinses Beatrixlaan worden.’ Uiteraard in Zuilen.

Waarom een plekje in het Museum van Zuilen, dat de tentoonstelling organiseert, zult u zich afvragen. Welnu, omdat HMS, dat aanvankelijk alleen uit een voetbalafdeling bestond, z’n oorsprong kent aan de Daalseweg. Daarna volgden verhuizingen naar de Thorbeckelaan (Ondiep), de Manitobadreef (vanaf 1969, Overvecht-Noord) en sinds 1 januari 2016 de Zuilenselaan. Daarmee keerde de van oorsprong katholieke vereniging terug naar z’n roots. Op een aantal luttele honderden meters na dan. ‘Waar nu onze buur Kismet speelt, daar is het eigenlijk begonnen.’

HMS, dat naast veldvoetbal voor vrouwen, mannen en jeugd ook nog beschikt over een ambitieuze handbalafdeling, hoopt op 28 augustus met de leden het 100-jarig bestaan te kunnen vieren. Uiteraard onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen.