Provincie steunt komst Vuelta

Beleid Wielrennen Redactie

De provincie Utrecht schaart zich achter de komst van de Vuelta. Daarmee zijn alle politieke hobbels genomen, eerder al hadden de andere direct betrokkenen – de steden Utrecht en Breda en de provincie Noord-Brabant – het groene licht gegeven voor de start van de Ronde van Spanje in 2020 in Nederland. Het woord is nu aan de organisatie.

Maandagavond besloten Provinciale Staten van Utrecht 2,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Spaanse wielerevenement. Er waren wat kritische geluiden van verschillende politieke partijen, maar na de toezegging van het provinciebestuur dat er meer aandacht zou worden geschonken aan onder meer de fietspaden in de provincie, was er brede steun voor het subsidiebedrag. Daarmee is de komst van de Vuelta naar Utrecht een stuk dichterbij gekomen en alleen nog maar afhankelijk van de beslissing van de Spaanse organisatie. Die zal kenbaar worden gemaakt tijdens de start van de Vuelta dit jaar op 25 augustus.

De gemeente Utrecht had zich al eerder akkoord verklaard 2,1 miljoen uit te trekken voor de Ronde van Spanje. Met de 2,2 miljoen euro van de provincie Noord-Brabant en de stad Breda is 6,4 miljoen euro van de benodigde 15 miljoen binnen. De rest moet van private partijen komen horen en van de landelijke overheid (2,5 miljoen).

 

Vier dagen

Volgens het gepresenteerde plan zal het hele Vuelta-gezelschap in 2020 vier dagen in Nederland verblijven, om te beginnen op donderdag 20 augustus wanneer de ploegen in Utrecht gepresenteerd worden. De volgende dag  begint de Vuelta daadwerkelijk met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe is van Breda naar Utrecht en de derde speelt zich geheel af in de provincie Noord-Brabant.

Wanneer de Vuelta naar Utrecht komt zou dat een primeur betekenen voor de Domstad. Nog niet eerder trad een stad op als gastheer voor alle drie de grote rondes. In 2010 deed de Giro d’Italia Utrecht aan, vijf jaar later de Tour de France.