PSV bevestigt: Van Veenendaal nieuwe keepster seizoen 2020/2021

Voetbal Redactie

Sari van Veenendaal, aanvoerder van de OranjeLeeuwinnen speelt met ingang van komend seizoen voor PSV. De keepster maakt een transfervrije overstap naar Eindhoven waar ze een contract voor één seizoen heeft getekend. De Nieuwegeinse van geboorte geldt als één van de beste keepsters ter wereld. In september 2019 werd ze tijdens de FIFA Football Awards verkozen tot Best Women's Goalkeeper 2019.

De 30-jarige geboren Nieuwegeinse werd door de FIFA in 2019 onderscheiden met die titel, mede op basis van haar uitmuntende prestaties met Oranje. Op het WK reikte ze met Nederland tot de finale en werd ze verkozen tot beste keepster van het toernooi. In haar imposante loopbaan werd Van Veenendaal al Europees kampioen met Oranje, meervoudig landskampioen in Nederland en Engeland en meervoudig bekerwinnaar in Nederland, Engeland en Spanje.

 

Bewuste keuze
‘Ik ben blij om terug te keren naar Nederland en kom hier zeker niet spelen om een stapje terug te doen’, laat de voormalig speelster van Arsenal en Atlético Madrid via PSV weten. Ze laat de Spaanse hoofdstad achter zich laat voor de eredivisieclub uit Eindhoven. ‘PSV is een club die de afgelopen jaren telkens voorwaartse stappen is blijven maken in haar ontwikkeling en heeft sportieve ambities die mij persoonlijk aanspreken. Als je ziet op welke manier speelsters Snoeijs, Nouwen en Smits bij Oranje zijn aangehaakt, dan zegt dat iets over het niveau bij PSV. Ik wil het talentvolle team wat er al staat helpen met mijn ervaring en blijf tegelijkertijd leergierig en gemotiveerd om beter te worden’, aldus het Oranje-boegbeeld.

Manager vrouwenvoetbal van PSV Sandra Doreleijers: ‘We zijn heel blij dat Sari bij ons komt voetballen. De keuze van Sari voor PSV is een bevestiging dat de randvoorwaarden voor het vrouwenvoetbal binnen de club optimaal worden ingevuld.’ Doreleijers had een flink aandeel in de totstandkoming van de transfer en is trots dat het PSV is gelukt om Van Veenendaal definitief terug naar Nederland te halen. ‘Het is een compliment voor PSV en zeker ook de eredivisie vrouwen dat een speelster van dit kaliber bewust kiest voor onze competitie. Sari ziet perspectief om zichzelf hier te ontwikkelen en te presteren.’

 

Vreeswijk

Het is al weer lang geleden dat Sari uitkwam in een pupillenteam van vv Vreeswijk. Ze speelde in 2001 samen met leeftijdgenoten Annelon Bollen, Amanda Patist, Jolynn Hendriks, Laura Langezaal, Chris van Lee, Lamis El Jaby, Lindie Kippersluis en Joanne Bleeker. Meisjes uit Vreeswijk die twintig jaar later trots kunnen terugkijken op het feit dat Sari van Veenendaal bij hen op doel stond. Sari zelf zegt over die periode: ‘Aanvankelijk voetbalde ik mee maar ik kon niet goed tegen mijn verlies. Toen ben ik maar gaan keepen, ik vond het minder erg om zelf de ballen door te laten dan dat iemand anders van ons team dat deed.’

En zo is het allemaal begonnen, op sportpark Zandveld. Een loopbaan die tal van hoogtepunten heeft gekend. Want na de periode-Vreeswijk ging van Veenendaal via het Zeister Saestum naar FC Utrecht. De club waar ze als jong meisje aan de hand van haar vader de thuiswedstrijden van de Domstedelijke formatie mocht bezoeken. Uiteindelijk werd toen mogelijk de basis gelegd voor de grote successen met de Europese titel als absolute uitschieter. Ook werd ze tweede op de WK, als medefinalist werd Oranje verslagen door grootmacht Amerika.

En nu dus de terugkeer naar Nederland waar de intussen 30-jarige Sari haar opgedane ervaringen in dienst gaat stellen van de PSV-brigade waarvan ze de oudste in de groep zal zijn. Dat het motiveren van medespelers geen probleem zal zijn, bewijst ook de uitspraak van haar vroegere leraar Engels op het Cals Collega. Daar zag Peter Kroes al hoe Sari optrok met medeleerlingen in de klas en haar motivatie overdroeg op anderen. Die eigenschap zal Sari van Veenendaal nu ook goed kunnen benutten bij deze nieuwe stap in haar nu al legendarische loopbaan.