Puck Pieterse blijft overeind in de Brabantse blubber

Veldrijden Redactie

Met moddervegen in het gezicht kwam Puck Pieterse zondag over de finish in Hoogerheide. Ze was aardig uitgewoond, net als de overige 75 vrouwen die waren gestart in de laatste cross voor de wereldbeker. Maar ze glimlachte ook, de pas 16-jarige Amersfoortse. Want ze had onmiskenbaar genoten. En ongetwijfeld zal ze in de Brabantse blubber ooit op het podium staan.

Als tengere junior opboksen tegen volwassen vrouwen die fietsen voor hun beroep. Pieterse zit nog in de schoolbanken maar haar ster is rijzende. Van alle kanten kreeg ze lof toegezwaaid door de kenners. Ze eindigde als 24ste, op 2.36 minuten van winnares Lucinda Brand. Ze was de jongste van het hele pak elitevrouwen, beloftevrouwen en een enkele junior die mocht rijden om ervaring op te doen.

(tekst loopt door onder de foto)

 

Hoogerheide, al jaren het slotstuk van de wereldbeker, was een cross waar de liefhebbers van smulden. Een klassiek parcours met ouderwets slijk, dat naarmate de wedstrijden vorderden steeds slechter en dus zwaarder werd. Het was bovendien waterkoud zodat bijna iedereen kapot over de finish kwam.

 

Kansloos

Bij de mannen was Mathieu van der Poel kansloos voor de eindzege van de wereldbeker. De meest succesvolle crosser van dit seizoen had enkele manches gemist en zijn achterstand op de Belgen Wout van Aert en Toon Aerts was te groot. Maar Van der Poel wilde dolgraag winnen in zijn achtertuin, de cross is naar zijn vader Adrie genoemd en bovendien was hij er afgelopen zomer Nederlands kampioen op de weg geworden.

Even hield Van der Poel zich rustig maar in de laatste ronden reed hij weg van de Belgen. Aerts eindigde als tweede en dat was genoeg om de wereldbeker weg te kapen voor de neus van zijn landgenoot Van Aert. Lars van der Haar kon niet mee in het geweld van het trio dat het hele seizoen al domineert. De Woudenberger eindigde als achtste.

Bij de vrouwen stelde Lucinda Brand nadrukkelijk haar kandidatuur voor de wereldtitel die volgende week betwist wordt in Denemarken. Ze hield veterane Kathie Compton achter zich en ook Marianne Vos, die de wereldbeker vorige week al veilig had gesteld. Vos werd in Hoogerheide derde.

Bij de beloften werd Kyle Agterberg uit Maartensdijk negentiende op ruim drie minuten van de Belgische winnaar Eli Iserbyt. Hij was daarmee de vierde Nederlander.