Puck Pieterse blijft steken in Italiaanse sneeuw

Veldrijden Redactie

Als Puck Pieterse al een kans had om dit seizoen een wereldbeker te winnen dan was het wel zondag in Val di Sole. Verschillende toppers ontbraken zoals de wereldkampioene Lucinda Brand. Maar de 19-jarige Amersfoortse bleef steken in de Italiaanse sneeuw. Ze maakte te veel slippertjes, moest prutsen aan de ketting en haar leeftijdsgenoot Fem van Empel was al lang gevlogen. Een teleurstellende negende plaats was het resultaat.

De wereldbekercross in Vermiglio, een Italiaans ski- en langlaufgebied in Val di Sole, was bedoeld om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) enthousiast te maken voor veldrijden. Een voorwaarde voor een olympische wintersport is dat er gestreden wordt op een ondergrond van ijs dan wel sneeuw. Sneeuw lag er genoeg in Val di Sole, waar dit jaar ook het WK mountainbiken was. Uit voorzorg hield de organisatie een kanon achter de hand om kunstsneeuw te fabriceren, maar dat was niet nodig.

De negende wereldbekermanche beloofde op voorhand een spectaculaire cross te worden en werd dat ook. Puck Pieterse, al tweemaal tweede in een wereldbeker, gold als een van de favorieten vanwege haar technische bagage. Bovendien hadden veel concurrenten zich afgemeld. In plaats van naar Italië gingen ze naar Spanje voor een trainingskamp.

Het liep anders voor de Amersfoortse. Meteen na de start kwam ze al op achterstand en het bleef vallen en opstaan. Fem van Empel daarentegen dook onverschrokken de sneeuw in en liet zich niet ontmoedigen wanneer ze zelf een keer onderuit glibberde, wat ook verschillende malen gebeurde.

Met Puck Pieterse kende ook Marianne Vos die na een rustperiode terugkeerde in het veld, een beroerde start. Het duo begon wel aan een soort van inhaalrace, maar vooral Pieterse viel opnieuw terug. Vos, zevenvoudig wereldkampioen, illustreerde dat er nog steeds rekening met haar moet worden gehouden. Ze rukte op naar de tweede plaats en zat met nog enkele bochten te gaan Van Empel op de hielen. In de finale passeerde ze haar vijftien jaar jongere landgenote ook, maar reed vervolgens in de hekken. Van Empel kon er niet langs, maar wachtte koelbloedig tot Vos haar fiets had opgepakt. Meteen nam de jonge Brabantse een paar meter en Vos liet het lopen. De tweede plaats na een lange en zware achtervolging gaf haar toch voldoening. Derde werd de Canadese Maghalie Rochette.

 

Van Aert ongenaakbaar

Wout van Aert is pas een week bezig in het veld en heeft al drie overwinningen op zak. Er staat geen maat op de Belg die zaterdag won in de moddercross van Essen en een dag later ongenaakbaar was in de sneeuw. Tweede werd zijn landgenoot Michael Vanthourenhout, derde de Brit Tom Pidcock. Lars van der Haar was er niet bij, de beste Nederlander Corné van Kessel legde beslag op de tiende plaats.