Puck Pieterse blijft steken in Oostenrijkse blubber

Mountainbiken Redactie

Het wereldkampioenschap mountainbiken is voor Puck Pieterse uitgelopen op een fiasco. De 18-jarige Amersfoortse kon zich in Oostenrijk alleen in het begin mengen in de strijd om de medailles bij de juniorvrouwen. Ze viel daarna ver terug en kwam pas als elfde over de finish. Vorig jaar was Pieterse nog zevende geworden op het WK. Al snel kan ze revanche nemen, want over een week is al weer het EK.

Het parcours in het Salzburgerland was bijzonder modderig en daardoor erg zwaar.  Minstens vijf kwartier ploeteren door de blubber maakte dat de vijftig jonge vrouwen gesloopt over de finish kwamen. ‘We hebben medaillekansen,’ had bondscoach Gerben de Knegt vooraf verklaard. Ook door de UCI werd Puck Pieterse tot de topfavorieten gerekend, getuige de presentatie van vijf rensters, onder wie de Amersfoortse, op Twitter.

Het liep anders. De start was goed van Pieterse. De Oostenrijkse Mona Mitterwallner, vorig jaar winnares van zilver, nam snel de leiding en stond die niet meer af maar achter haar vocht Pieterse aanvankelijk een verbeten gevecht uit met de Duitse Louisa Daubermann. De renster van Alpecin-Fenix viel terug naar plaats vier, maar de achterstand was nog overzichtelijk. Maar in de derde van de vier ronden ging het helemaal mis met Pieterse en kwam ze bij het tussenpunt pas als dertiende door.

Mitterwallner won het goud, het zilver was voor Daubermann en het brons voor de Tsjechische Aneta Novotna. Pieterse werd uiteindelijk zeer teleurstellend elfde, nog achter haar landgenote Fem van Empel (tiende), op 8.50 minuten van de nieuwe wereldkampioen.