Puck Pieterse buigt na slopend gevecht weer voor Van Empel

Veldrijden Redactie

Drie jonge meiden van twintig jaar domineerden de wereldbeker van Maasmechelen en tekenden voor een fascinerende finale. Puck Pieterse probeerde van alles in de laatste ronde, maar ze werd afgetroefd door Fem van Empel. Weer afgetroefd, net als een week eerder in Tábor. Leeftijdsgenoot Shirin van Anrooij gaf zich iets eerder gewonnen. Bij de mannen eindigde Lars van der Haar als tweede achter een indrukwekkende Laurens Sweeck.

Wie kan bij de elitevrouwen de drie youngsters Fem van Empel (Pauwels Sauzen), Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) en Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) bedreigen? In feite zijn ze nog beloftevrouwen, maar nu al doorgedrongen tot de absolute wereldtop in het veldrijden. De taaie Lucinda Brand kampt met een blessure, wereldkampioene Marianne Vos  is nog maar net aan het seizoen in het veld begonnen. Annemarie Worst, Denise Betsema, Ceylin Alvarado, Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, ze komen stuk voor stuk tekort. De eerste ronden gaat het nog wel, daarna wordt het moordende tempo van het jonge grut hen teveel. En de buitenlandse rensters? Alleen leeftijdsgenoot Kata Blanka Vas uit Hongarije  lijkt het niveau van de drie Nederlandse meiden te benaderen.

Op de mijnterril van Maasmechelen, waar de crossers reden tussen twee schachtblokken door, nam Pieterse het voortouw. De Amersfoortse sloeg een gaatje van een twintigtal meters waarna Van Empel de achtervolging leidde. Aanvankelijk was ook oud-wereldkampioene Alvarado erbij, maar zij kon het tempo niet bijbenen. Wel Shirin van Anrooij die op de weg afgelopen seizoen grote progressie vertoonde.

Even leek een andere Nederlandse, Denise Betsema, aan te sluiten, maar het trio versnelde en maakte duidelijk dat zij onderling de podiumplaatsen zouden verdelen. Het ging soms zo hard dat de cameraman het amper kon bijhouden. Pieterse loerde op een kans, maar Van Empel gunde die haar niet. De Brabantse sprong weg op een steile helling en won de vierde wereldbeker op rij. Pieterse werd tweede en Van Anrooij derde. Pieterse was tevreden met de tweede stek. ‘We probeerden alle drie om weg te komen. Nog tijdens de cross dacht ik, eigenlijk verdienen we het alle drie om te winnen,’ verklaarde de Amersfoortse na afloop. De vijfde wereldbekermanche is over twee weken in Nederland en wel in Beekse Bergen.

 

Terriër

Bij de mannen bleef lange tijd een grote groep bijeen. Tot de actieve Laurens Sweeck de lont in het kruitvat stak. Hij pakte snel wat seconden en breidde de voorsprong uit. Lars van der Haar sloop weg uit de achtervolgende groep en kreeg later gezelschap van Eli Iserbyt. Die probeerde de Nederlander te lozen, maar Van der Haar wordt niet voor niets een terriër genoemd. Op zijn beurt sprong hij over Iserbyt heen en het gat werd steeds groter. Van der Haar finishte op dertien seconden van winnaar Laurens Sweeck keurig als tweede en deelde een week voor het EK een mentale tik uit aan de nummer drie Iserbyt.

Een dag eerder leek de Woudenberger solo te gaan zegevieren in de eerste wedstrijd van het Superprestigeklassement. Tot twee keer toe kreeg hij op het parcours in Ruddervoorde echter een lekke band. Tegen zoveel pech was de lichtgewicht niet opgewassen en hij eindigde achter Iserbyt en Sweeck als derde.