Puck Pieterse doseert krachten uitstekend en neemt revanche

Veldrijden Redactie

Het nieuwe jaar is pas drie dagen oud en Mathieu van der Poel heeft al drie overwinningen op zak. In het Zeeuwse Hulst gaf de wereldkampioen in het veld een demonstratie van techniek en kracht in de vierde wereldbekercross. Lars van der Haar kende een bliksemstart maar viel terug naar plaats zes. Bij de vrouwen heerste Denise Betsema. De jonge Puck Pieterse deelde haar race uitstekend in en werd beloond met een knappe zevende plaats.

De voorlaatste cross van de wereldbeker was in de Perkpolder in het noordelijkste puntje van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Aan de boorden van de Westerschelde lagen er wat modderige stroken, maar het lastigste waren wel de hoogteverschillen. Het was constant op en af zodat er vaak gelopen moesten worden. Puck Pieterse nam revanche voor haar mindere optreden een week eerder in Dendermonde (‘materiaalpech en slechte benen’) waar ze pas als 23ste over de finish kwam. De 18-jarige Amersfoortse lag na de start zo rond de vijftiende positie en dat bleek de opmaat voor een sterke wedstrijd. De renster van Alpecin-Fenix kroop naar voren, veelal in het wiel van Clara Honsinger en dat was geen gek idee, gezien de vorm waarin de Amerikaanse de laatste tijd verkeert.

 

In gevecht met de modder

Na de tweede doorkomst lag Pieterse tiende. Vooraan reden vijf Nederlandse vrouwen bij de eerste zes, alleen de Hongaarse Kata Blanka Vas, slechts een jaartje ouder dan Pieterse, wurmde zich ertussen. Denise Betsema domineerde meteen na de start, terwijl de leider in de wereldbeker Lucinda Brand wat trager op gang kwam maar daarna de turbo erop zette. Die haperde echter af en toe. Brand raakte steeds in gevecht met de modder, in tegenstelling tot Betsema. De Texelse bleef foutloos rijden en won afgetekend, goed voor een premie van 4000 euro. Achter Brand werd Ceylin del Carmen Alvardo derde.

Pieterse was intussen voorbij grootheid Marianne Vos geglipt en duelleerde op de meet met een andere grootheid uit het verleden, Sanne Cant. Met een vinnige sprint klopte ze de Belgische oud-wereldkampioene en werd zevende. Een uitstekende race van de Amersfoortse, die als eerstejaars belofte gestegen is naar plaats acht van het wereldbekerklassement bij de elitevrouwen. Vermeldenswaardig was de veertiende plaats van mountainbikester Anne Tauber die helemaal achteraan had moeten starten.

 

Machtsvertoon

Bij de mannen was Lars van der Haar het snelst weg, maar lang duurde zijn leidende positie niet. Nog in de eerste ronde was hij in de kraag gegrepen door Van der Poel die met een groot vertoon van macht de concurrentie een draai om de oren gaf. Tweede werd Wout van Aert op liefst anderhalve minuut en derde Tom Pidcock. Van der Haar, die op nieuwjaarsdag zevende was geworden in de Grote prijs Sven Nys in Baal, reed geconcentreerd naar de zesde plaats. In het klassement staat hij zevende. Op 24 januari is in Overijse de laatste cross voor de wereldbeker.