Puck Pieterse geeft alles en eindigt als tweede in Tábor

Veldrijden Hans van Ommeren

Net als vorig jaar is Puck Pieterse tweede geworden in de wereldbeker van Tábor. De 20-jarige Amersfoortse was bijzonder actief op het snelle parcours in Tsjechië, maar werd in de finale geklopt door leeftijdsgenoot Fem van Empel. De Brabantse had geen trap te veel gedaan en wachtte geduldig op het goede moment om haar derde wereldbeker op rij te winnen. Bij de mannen kon Lars van der Haar zijn stunt van vorig jaar niet evenaren. Hij werd nu tweede.

Vorig jaar zegevierde Lucinda Brand in Tábor. Het krachtmens van Baloise Trek Lions kwam echter tijdens een verkenning van het parcours ten val en brak daarbij haar middenhandsbeentje. Behalve Tábor mist ze waarschijnlijk ook het EK over een kleine twee weken in Namen.

Puck Pieterse dook bij haar eerste grote cross dit seizoen als derde het veld in. ’s Ochtends lag het parcours er nog drassig en glibberig bij, maar toen de vrouwen ’s middags mochten vertrekken was het op de meeste plekken opgedroogd. Op  het gras kon flink snelheid worden gemaakt, al bleef waakzaamheid geboden omdat er nog wel enkele modderige gedeelten waren.

De 19-jarige Luxemburgse Marie Schreiber nam brutaal de leiding, maar dat de Nederlandse trein over haar heen zou denderen was een zekerheidje. Pieterse (Alpecin-Deceuninck) nam de kop over bij de balken, waar ze als een van de weinig vrouwen op de fiets kan blijven zitten. Halverwege hadden drie vrouwen zich wat losgemaakt van de rest. Behalve de Amersfoortse waren dat Annemarie Worst en Fem van Empel, die de vorige twee wereldbekermaches op haar naam had geschreven. Van Empel deed weinig kopwerk, ze spaarde zich zichtbaar voor de finale. Het tempo werd bepaald door Pieterse en Worst, al kwamen met name de Hongaarse Kata blanka Vas en Denise Betsema dichterbij. Ze sloten ook aan om vervolgens weer op afstand gereden te worden.

 

Helemaal kapot

Van Empel bleef rustig afwachten. In de laatste ronde had ze aan een versnelling genoeg om een gaatje te slaan. Pieterse gaf nog een keer alles, maar vergeefs. Helemaal kapot passeerde de Amersfoortse de finish. ‘Ik wilde op de laatste klim aanvallen, maar Fem had hetzelfde idee.’

De tweede plaats is niettemin veelbelovend nadat ze haar seizoen in het veld een week geleden inluidde met een zege in de wat kleinere cross van Oisterwijk. Voor Worst was de derde plaats een verdiende beloning. Vas werd vijfde en was de beste buitenlandse.

Wie kan Fem van Empel bedreigen dit seizoen? In de wereldbeker staat ze op drie uit drie en qua kracht en vermogen lijkt ze in de voetsporen te treden van Lucinda Brand. Puck Pieterse moet het vooral van haar technische capaciteiten hebben. Maar nog zonder wereldkampioene Marianne Vos, dinsdag aan de start in Woerden, hebben de Nederlandse vrouwen de cyclocross al in een wurggreep.

 

Langgerekt lint

De Belgen domineerden als vanouds bij de mannen, maar het duurde enige tijd voordat er tekening kwam in de strijd. Bij de eerste doorkomst  was er een langgerekt lint. Halverwege ontstond een lichte afscheiding. Een groepje van vijf renners, met Van der Haar als enige Nederlander, pakte een paar seconden voorsprong. Iserbyt, de leider in de wereldbeker, liet het tempo zakken en de kopgroep werd  weer groter. Maar Iserbyt rook zijn kans en sluipenderwijs nam hij afstand. Bij het ingaan van de laatste ronde lag Van der Haar op acht seconden tweede. De ,Woudenberger consolideerde zijn positie en was er tevreden mee. Derde werd Michael Vanthourenhout.

‘Misschien heb ik iets te lang gewacht, nu was de vogel gaan vliegen en ik kreeg het gat niet meer dicht,’ aldus Van der Haar die vond dat Iserbyt de zege verdiende.