Puck Pieterse heeft het zwaar in nat, koud en modderig Besançon

Veldrijden Redactie

Eén renster steekt er tot dusver met kop en schouders bovenuit in de cyclocross van de vrouwen. Dat is de wereldkampioene, Lucinda Brand. Ze won afgetekend de achtste wereldbekercross in het Franse Besançon. Puck Pieterse deed opnieuw mee vooraan, maar toch zal de vijfde plaats haar een beetje tegenvallen. Vooral omdat de overige twee podiumplaatsen naar rensters gingen die ze vaak geklopt heeft: Magalie Rochette en Fem van Empel.

Het parcours in een nat en koud Besançon was een typisch Frans weideparcours. Een brug, wat trappen plus een paar (schuine) hellingen vergrootten de moeilijkheidsgraad, terwijl de zompige en modderige ondergrond het extra zwaar maakte. Het was ploeteren door een modderbad, bij uitstek geschikt voor een powervrouw als Lucinda Brand. Snel na de start nam ze ook het heft in handen en reed onbedreigd naar haar derde wereldbekerzege.

Op het spekgladde rondje nam Denise Betsema het voortouw bij de achtervolging. Fem van Empel en Puck Pieterse volgden kort achter haar terwijl vanuit de achtergrond de Canadese Magalie Rochette oprukte en ijzersterk doorging. De tweede plaats was een dikverdiende beloning. Betsema hield de derde stek vast, hoewel Pieterse haar nog even op de huid zat. Een pijnlijke uitglijder op de trap maakte dat de Amersfoortse, gehuld in de witte UCI-trui  als leidster van het klassement U-23, een podiumplaats kon vergeten. Sterker, ze verloor ook de vierde plaats nog aan Van Empel.

 

Rugproblemen

Bij de mannen ontbreken nog steeds de Grote Drie, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Eli Iserbyt domineert tot dusver dit seizoen. De Belg triomfeerde in Besançon na een titanengevecht met zijn landgenoot Toon Aerts. De derde plaats was voor de jonge Nederlander Pim Ronhaar. Lars van der Haar deed niet mee. Omdat er zo ontzettend veel crossen zijn wil de Woudenberger af en toe wat rust nemen en hij had besloten niet naar Frankrijk af te reizen.

Wel wilde hij zaterdag in de Urban Cross in Kortrijk rijden, maar bij het verkennen van het parcours schoot het in zijn rug toen hij over een steen reed. Toon Aerts won daar, voor Eli Iserbyt en de Nederlander Corné van Kessel.