Puck Pieterse in Amerikaans modderbad dicht bij podium

Veldrijden Redactie

Van haar rossige kruin tot aan haar tenen zat Puck Pieterse onder de Amerikaanse modder. Maar wat gaf het. De 19-jarige Amersfoortse behaalde een prachtige vijfde plaats in de tweede wereldbeker veldrijden. Even had er op het kletsnatte en modderige parcours van Fayetteville zelfs het podium ingezeten, maar de inspanningen in de lange cross – meer dan 50 minuten – eisten op het eind hun tol. Bij de mannen had Lars van der Haar het zwaar.

De strijd bij de vrouwen spitste zich lange tijd toe op een tweegevecht tussen Lucinda Brand en Marianne Vos. Puck Pieterse behoorde met Denise Betsema, de Amerikaanse Clara Honsinger en de Hongaarse Kata Blanka Vas tot de achtervolgers. Hun achterstand was nooit groot, maar het lukte ook niet om dichterbij te komen. Toen Brand onderuit gleed greep Vos de kans om haar te lozen. Maar de sterke Brand is taai en Vos, de winnares van de eerste wereldbeker, leverde de tien seconden voorsprong weer in door een leegloper en een gedwongen fietswissel.

Na een slippertje van Vos viel ze verder terug en ineens lagen er kansen voor Pieterse om het podium te halen. Vos werd ingehaald door Betsema en ook door Honsinger. Pieterse bleef net achter de zevenvoudige wereldkampioene steken op 28 seconden van Brand maar de renster van Alpecin-Fenix staat na een achtste en een vijfde plaats wel mooi gedeeld vijfde in het klassement van de wereldbeker, die zestien manches behelst.

Inhaalrace

Bij de mannen raakte Lars van der Haar in de eerste ronde al achterop. Hij was tot een inhaalrace veroordeeld, maar echt lukken wilde dat niet op het parcours dat door de regen steeds zwaarder was geworden. Uiteindelijk werd de Woudenberger in het Amerikaanse slijk veertiende, na de vierde plaats zondag in Waterloo. De Belg Quinten Hermans won na een knappe solo, met zijn landgenoten Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout als de nummers twee en drie.

In Fayetteville konden de crossers kennismaken met het parcours van het WK dat over enkele maanden gehouden wordt, al is het mogelijk dat er nog wat aanpassingen volgen. De omloop waarin een grote trap was opgenomen viel in elk geval in de smaak. Duidelijk is dat het rondje bij droog weer supersnel is, maar dat bij zware omstandigheden waarschijnlijk kracht doorslaggevend zal zijn.

Zondag besluiten de cyclocrossers hun trip aan de overkant van de oceaan met de derde wereldbekermanche in Iowa City.

 

Kyle Agterberg stopt

Cyclocrosser Kyle Agterberg heeft op Instagram verklaard een punt te zetten achter zijn loopbaan. Vorig jaar belandde hij op het EK voor beloften in Rosmalen met een vierde plaats net buiten het podium, maar de 22-jarige Maartensdijker is het plezier in het fietsen kwijtgeraakt. ‘Ik heb er veel over gepraat met mijn trainer en mijn ouders en ben uiteindelijk tot deze beslissing gekomen,’ zegt hij op Instagram. ‘Ik ga nu een nieuwe periode in mijn leven in waar ik heel veel zin in heb en waar ik erg naar uitkijk.’