Puck Pieterse komt op WK niet in de buurt van medaille

Mountainbiken Redactie

Puck Pieterse is er niet in geslaagd een medaille te veroveren op het WK mountainbike U-23. In het Italiaanse Val di Sole brak een mislukt begin de 19-jarige Amersfoortse op. Bij de eerste doorkomst lag ze bijna laatste. Een inhaalrace bracht haar nog wel op plek 15, maar ze bleef ver verwijderd van een podiumplek. Wereldkampioen werd de Oostenrijkse Mona Mitterwallner, het hele seizoen al ongenaakbaar op het onderdeel cross country.

Pieterse gold vooraf als een medaillekandidaat. In wereldbekers had ze zich sterk gemanifesteerd, weliswaar op eerbiedige afstand van Mitterwallner maar dat gold eigenlijk voor het hele veld. De goede vorm waarin Pieterse verkeerde kwam enkele weken geleden tot uiting op het EK. De eerstejaarsbelofte die rijdt voor Alpecin-Fenix, greep daar de zilveren medaille. Dat had er wellicht ook ingezeten op het WK, getuige de eindstand. De eerste posities werden allemaal bezet door beloften uit Europa. Pas op de negende plaats eindigde een renster van buiten Europa, de Amerikaanse Gwendalyn Gibson.

Na de eerste lus van het technische parcours met veel boomwortels in de ondergrond kwam Pieterse als een van de laatsten (51) door en lag ze al ruim een minuut achter op de snelste vrouw, de Oostenrijkse Laura Stigger die haar landgenote Mona Mitterwallner een fractie voor bleef. Een ronde later was de Amersfoortse opgerukt naar plek 37, maar de achterstand was al verdubbeld en een toptien notering zat er niet meer in.

Inmiddels waren vooraan de bordjes verhangen. Mitterwallner, de topfavoriete die onlangs ook de Europese titel had gegrepen, had de leiding overgenomen en bouwde gestaag haar voorsprong uit. Achter de twee Oostenrijkse rensters werd het gat steeds groter. Kata Blanka Vas, ook sterk in het veldrijden, was verwikkeld in de strijd om de derde plaats. Normaal gesproken is de Hongaarse een van de concurrentes van Puck Pieterse, maar die was tot een achterhoedegevecht veroordeeld. Vas werd uiteindelijk vijfde, op meer dan een halve minuut van het brons. Dat ging naar Caroline Grohe uit Denemarken, op het EK vierde met ruim een minuut achterstand op Pieterse.

De inhaalrace van de Amersfoortse eindigde op de vijftiende plaats met een achterstand van 7,36 minuten op de wereldkampioen.