Puck Pieterse krijgt herkansing in enerverend wielerweekend

Wielrennen Hans van Ommeren

Puck Pieterse krijgt haar herkansing voor een mislukt WK, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Floortje Mackaij mogen dansen op de Vlaamse kasseien en Wilco Kelderman heeft een uitgelezen kans de roze trui te pakken in de Giro d’Italia. Het belooft voor de toppers in de regio Utrecht een enerverend wielerweekend te gaan worden. Met als grootste impact mogelijk het coronaspook in Italië: wordt daar komende week nog wel gekoerst?

Het aantal besmettingen in de Giro, vermoedelijk vooral veroorzaakt door invloeden van buitenaf zoals begeleidende agenten, is voor de Amerikaanse formatie Education First (EF) reden geweest om de organisatie te vragen de ronde na de rit op zondag, etappe 15, te beëindigen. Dat verzoek is verworpen, wel is er een strenger testbeleid ingevoerd. De resultaten op de tweede rustdag (maandag) wanneer iedereen opnieuw wordt getest, zullen zonder twijfel doorslaggevend zijn of er verder wordt gekoerst.

Met dit in het achterhoofd kan degene die zondagavond de roze trui draagt best wel eens tot winnaar worden uitgeroepen. Zijn naam komt met een voetnoot in de boeken, maar staat er wel als beste van de editie 2020. Zaterdag is de tweede tijdrit in de Giro – de derde is gepland op de slotdag – en gelet op de coronaperikelen doet Wilco Kelderman er verstandig aan alle voorzichtigheid te laten varen en te mikken op de roze trui.

In vergelijking met de huidige klassementsleider Joao Almeida deed de Barnevelder het een stuk slechter in de eerste race tegen de klok. Hij verloor ruim een minuut. Maar die uitslag was sterk vertekend. Almeida reed met de wind in de rug, Kelderman had hem tegen.

In potentie moet Kelderman zaterdag op de dubbel zo lange afstand (33,7 km) over glooiend terrein winst kunnen boeken ten opzichte van het 22-jarige Portugese talent, maar kan hij de achterstand van ruim een halve minuut helemaal wegpoetsen? Andere concurrenten als Nibali, Majka, Fuglsang en Pozzovivo verloren allemaal tijd ten opzichte van de kopman van Team Sunweb. Alleen Pello Bilbao, de huidige nummer drie in het klassement, reed bijna een halve minuut sneller maar ook hij had windvoordeel.

 

EK mountainbike

Puck Pieterse werd ruim een week geleden elfde op het WK mountainbike (cross country) bij de juniorvrouwen. Een grote teleurstelling voor de 18-jarige Amersfoortse die onder de topfavorieten voor een podiumplaats werd geschaard. Er was wel een duidelijke reden aan te wijzen voor die matige klassering, notabene vier plaatsen slechter dan een jaar geleden. Het talent van Alpecin-Fenix – de ploeg van Mathieu van der Poel en Ceylin Alvarado – was flitsend van start gegaan, maar een vastgelopen ketting in de Oostenrijkse blubber wierp haar ver naar achteren. Materiaalpech is bij een offroad-sport nooit uit te sluiten. Het EK-parcours op de Monte Tamaro in de stad Monteceneri (Zwitserland) oogt een stuk minder slijkerig dan dat van het WK in Oostenrijk. Op het EK zal Pieterse de meiden tegenkomen die op het WK de drie podiumplaatsen bezetten: wereldkampioene Mona Mitterwallner, nummer twee Louisa Daubermann en Aneta Novotna.

 

Ronde van Vlaanderen

De Woerdense Ellen van Dijk had zich zo verheugd op de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen. Maar na de Amstel Gold Race werd ook de Franse kasseienklassieker geschrapt, waardoor de Ronde van Vlaanderen zondag nog meer waarde zal krijgen. In feite is het de laatste grote koers voor de vrouwen, al staat er op papier in november nog wel een drieluik in de Vuelta op het programma.

Het wordt een Ronde van Vlaanderen voor de televisie. Geen knotsgekke wielerfans op de vele hellingen en kasseistroken, zones waar het peloton normaal gesproken door een dichte haag van mensen trekt. Wie wel ergens langs het parcours een kijkje wil nemen – onder meer de populaire Muur van Geraardsbergen en de Oude Kwaremont zijn dus verboden gebied – heeft de plicht een mondmasker te dragen.

De vrouweneditie was er pas voor het eerst in 2004 en kent sindsdien verschillende Nederlandse winnaressen zoals Mirjam Melchers, Marianne Vos, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten. Vorig jaar zegevierde de Italiaanse Marta Bastianelli, met als tweede Van Vleuten en vijfde Van Dijk. Vrouwen die ongetwijfeld ook in 2020, met wereldkampioene Anna van der Breggen, aan het front zullen strijden. Met Floortje Mackaij, die gedijt bij zware omstandigheden, als outsider.