Puck Pieterse valt in extremis van podium wereldbeker

Veldrijden Redactie

Een halve ronde duurde de wereldbekermanche in Zonhoven te lang voor Puck Pieterse. De 19-jarige Amersfoortse reed een prachtige cross in België, maar een ontketende Ceylin del Carmen Alvarado kwam steeds dichterbij en achterhaalde in extremis haar ploeggenote van Alpecin-Fenix. Denise Betsema zegevierde, voor Lucinda Brand. Bij de mannen deed Lars van der Haar het opnieuw uitstekend. Hij werd tweede achter ploeggenoot Toon Aerts.

Puck Pieterse bewees al eerder dat ze bij de elitevrouwen de aansluiting heeft gevonden met de wereldtop. In Zonhoven nam ze brutaal de leiding. Het was tekenend voor haar gretigheid, die haar de hele cross vergezelde. Geconcentreerd zocht ze naar sporen in het rulle zand. Echt wegkomen kon ze echter niet en de achtervolgers loerden op een kansje om haar te passeren. Dat lukte Denise Betsema tamelijk snel. De Texelse moeder nam de kop over en ontwikkelde een moordend tempo. Pieterse moest lossen en zag ook de meer dan tien jaar oudere Lucinda Brand over haar heen komen. De wereldkampioene is fysiek (nog) sterker en heeft bij haar ploeg Baloise Trek Lions de technische kneepjes geleerd van cyclocross-coryfee Sven Nys.

Vanuit de achtergrond rukte Alvarado op. Haar bloedwaarden waren in het begin van het seizoen niet helemaal in orde, maar in Zonhoven bleek er weinig mis met haar conditie. Ze dook op het wiel van Pieterse en ging haar op een loopstuk voorbij. ‘Het kostte best wat moeite om Puck in te halen, ze bood nogal wat weerstand, maar het lukte,’ aldus de wereldkampioene van het seizoen 2019-2020.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Pieterse op het podium komt van een wereldbeker. De Amersfoortse voerde in Zonhoven met haar vierde plaats de nieuwe lichting aan, voor Fem van Empel (vijfde) en Shirin van Anrooij (zesde). De eerste zeven waren Nederlandse vrouwen. De Francaise Line Burquier was op plek acht de eerste buitenlandse.

 

Geen Belgisch feestje

Lars van der Haar verstoorde een compleet Belgisch feestje. Hij reed gedurende de hele cross sterk en profiteerde van foutjes van collega’s. Laurens Sweeck nam in de beginfase de kop, maar viel terug. Eli Iserbyt plaatste keer op keer een versnelling, maar ook hij kon geen verschil maken. Toon Aerts nam het initiatief over en creëerde een gaatje. Achter hem streden een stuk of zes renners om de overige twee podiumplaatsen. Van der Haar bleef alert en greep zijn kans in de finale toen Iserbyt weg gleed. De Woudenberger ging vol overtuiging door en de tweede plaats was een verdiende beloning.

‘Ik ben blij dat Toon gewonnen heeft, anders had ik zelf graag gewonnen,’ sprak hij voor de Belgische tv. ‘Ik voelde me vandaag heel goed. Het zwaarste stuk was wel het omhoog lopen. Daar ging ik echt kapot. Maar ik vond het een mooie cross.’