Puck Pieterse van top tot teen onder de modder in Namen

Veldrijden Hans van Ommeren

De wasmachine in huize Pieterse zal ongetwijfeld op volle toeren gaan draaien. Dochterlief Puck had zondagmiddag na de drijfnatte Citadelcross van Namen geen schone draad meer aan haar lichaam. Van top tot teen onder de modder passeerde de 16-jarige Amersfoortse scholiere na ruim drie kwartier de finish. Een 32ste plaats en een onvergetelijke ervaring rijker.

Pieterse was niet de enige die na het blubberballet vrijwel onherkenbaar de eindstreep haalde. Haar klassering was ook helemaal niet slecht als je bedenkt dat liefst 84 vrouwen aan de start stonden. Het veldrijden is dit seizoen bij de vrouwen vele malen interessanter dan bij de mannen waar Mathieu van der Poel telkens zijn suprematie bevestigt. Bij de vrouwen zijn er veel meer kanshebbers voor een podiumplaats, onder wie een heel contingent Nederlandse. Pieterse mocht om ervaring op te doen deelnemen in Namen, de zesde wereldbekermanche van dit seizoen.

Is de cyclocross in Namen normaal al tamelijk lastig door de hellingen, zondag was het door de voortdurende regenval helemaal een zware beproeving. Het parcours was één glibberige modderpoel en de pittige afdalingen en schuine kanten maakten dat de deelnemers constant op hun hoede moesten zijn. Maar zelfs de meest stuurvaardige veldrijders konden soms een tuimeling niet voorkomen.

Puck Pieterse kwam na de eerste ronde ergens achter in de dertig door, steeg vervolgens wat plaatsen, maar zakte ook weer wat. Vooraan was de Italiaanse Eva Lechner als beste weg, maar ze werd al snel afgelost door Marianne Vos. Die moest op haar beurt toestaan dat Lucinda Brand de kop overnam. De Nederlands kampioen liep steeds verder uit en komt ook steeds beter in vorm voor het NK op 13 januari in Huijbergen. In Namen won de renster van Sunweb, ook op de weg behorend tot de wereldtop, haar tweede wereldbeker en richtte een waar slagveld aan. Achter haar zorgden Vos (tweede) en Annemarie Worst (derde) voor een compleet Nederlands podium. Wereldkampioene Sanne Cant, zelden goed in Namen, finishte na pech pas als dertiende. Pieterse moest een dikke drie minuten prijsgeven op Brand. De jonge Amersfoortse zal zich echter de komende jaren fysiek nog volop ontwikkelen en lijkt een gouden toekomst te hebben in het veldrijden.

 

Lars van der Haar

Bij de mannen ging Mathieu van der Poel al net zo te keer als Brand bij de vrouwen. Zaterdag boekte hij in Sint-Niklaas in de Waaslandcross zijn 16de zege van het seizoen, zondag in Namen deed hij er weer eentje bij. Aartsrivaal Wout van Aert kende een slechte start en was meteen al gedwongen tot een inhaalrace. Van der Poel keek het een halve ronde aan en reed met zijn superieure techniek vervolgens weg van alle concurrentie. Lars van der Haar moest genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Uiteindelijk finishte de Woudenberger nog als tiende maar zijn achterstand, 3.50 minuten, was veelzeggend.