Puck Pieterse viert Europese titel met onvervalste wheelie

Veldrijden Hans van Ommeren

De schare fans van Puck Pieterse wordt almaar groter. Met een onvervalste wheelie vierde ze haar Europese titel veldrijden bij de beloften-vrouwen. Het plezier spat ervan af bij de Amersfoortse. Pieterse, rijdend voor dezelfde ploeg als Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) heerste op het lastige parcours van Namen. Vooral de glibberige schuine kant was veel rensters te machtig. Shirin van Anrooij, vooraf de grootste concurrent, restte slechts het brons.

Had Puck Pieterse niet met de elitevrouwen moeten meerijden, was achteraf de meest gestelde vraag. De Amersfoortse was bij de beloften (U-23) zoveel sterker dan de rest van het veld dat ze zonder twijfel ook op het podium was beland van de senioren. Daar ging de titel nu naar leeftijdgenoot Fem van Empel, de onbetwiste nummer één van de afgelopen weken. Die wel tot tweemaal toe in een wereldbeker op de pijnbank was gelegd door Pieterse maar in extremis toch triomfeerde.

De 20-jarige rossige krullenkop had echter besloten bij de beloften te starten, gefocust als ze was op de Europese titel. Begin dit jaar had Pieterse al de wereldtitel in die categorie bemachtigd, voor Van Anrooij en Van Empel.

De Luxemburgse Marie Schreiber liet zich onmiddellijk na de start gelden. Ze vertrok als een komeet, pakte wat meters maar Pieterse liet niet gek maken. Ze nam nog in de eerste ronde de leiding over en keek nauwelijks nog achterom. Vooral op de schuine kant waar de fiets naar beneden wil en je moet ‘tegensturen’ liet ze haar surplus aan techniek zien. De nog jongere Zoë Backstedt, de rijzende ster die wereldkampioen werd op de weg bij de junioren, vloog op dat stuk van het parcours over de kop en klapte op de kwistig gelegen steentjes. Pieterse daarentegen bleef geconcentreerd zoeken naar de sporen en breidde haar voorsprong gestaag uit.

Op de finish had het multitalent uit Amersfoort, die in 2019 al Europees kampioen bij de junioren was geworden, 50 seconden voorsprong op Line Burquier uit Frankrijk en 1.27 minuut op Shirin van Anrooij. Backstedt ondertreepte haar talent als nummer vijf, een plaats achter de eveneens imponerende Marie Schreiber.

 

Goede bandenkeuze

Met spatjes modder op haar gezicht glunderde Puck Pieterse van oor tot oor. Ze kreeg een knuffel van haar moeder en vertelde tegen het Belgische Sporza dat het een bewuste keuze was geweest om meteen het tempo op te schroeven. ‘Zoals altijd bij de beloften-vrouwen was het een hele snelle start. Ik voelde me heel goed en  besloot er in de eerste ronde meteen voor te gaan. Ik wilde van voren zitten tijdens de technische passages. De voorsprong kon ik tot aan de finish behouden. Het parcours was erg droog geworden en mijn bandenkeuze was uitstekend. Als je hier uit de problemen blijft, dan is het een heel leuk parcours.’