Puck Pieterse wacht op WK gevecht op leven en dood

Veldrijden Hans van Ommeren

Wordt het Manon Bakker (21), afgelopen zondag derde in de wereldbeker in Overijse, of Kata Blanka Vas (19), de Hongaarse die dit seizoen voortdurend imponeert?  Of… gaat het goud naar Puck Pieterse (18), een broekie nog bij de beloftevrouwen. Het wereldkampioenschap veldrijden wordt in de categorie U23 een opwindende clash nu alle seinen op groen zijn gezet. Zondag mogen de jonge talenten los, als opwarmertje voor de mannelijke profs.

Zo’n beetje heel België werd de afgelopen dagen gemobiliseerd om het WK cyclocross in Oostende door te laten gaan. De burgemeester, de minister van sport, tal van hoogwaardigheidsbekleders wilden hun zegje doen nadat in de badplaats een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus was geconstateerd. De cyclocross is heilig bij de zuiderburen. Wanneer die wordt afgelast, en zeker het WK, staat het land op zijn kop. Zover kwam het ook niet. De regels zijn nog verder aangescherpt, de burgemeester heeft beloofd niet stiekem ergens langs de kant te gaan staan en er wordt getest tot iedereen bij wijze van spreken een ons weegt.

 

Lege biertenten

Een WK veldrijden is altijd sfeervol, met bont uitgedoste supporters uit tal van landen die zich, soms met grote laarzen aan, over een zompige en modderige ondergrond bewegen. Zeker in België is er sprake van een volksfeest, met biertenten, feestmuziek en tienduizenden zotte fans. Niks van dit alles in 2021 nu publiek niet welkom is. De fans worden toch goed bediend want het Belgische Sporza zendt alle wedstrijden live uit. En ook met de blubber zal het wel meevallen, al wordt slecht weer (koud en nat) voorspeld. Het parcours met een lengte van 2900 meter is vooral voor zandhazen. Het stuk over het Noordzee-strand wordt gezien als scherprechter en ook op de lange brug zijn de krachtpatsers in het voordeel.

Puck Pieterse heeft bewezen uitstekend te kunnen pieken in een groot kampioenschap. Ze werd dit seizoen al Europees kampioen voor Vas en Bakker. Fysiek komt ze nog wel wat tekort, qua technische vaardigheid behoort ze tot de allerbesten. De cross bij de beloftevrouwen betekent ook de come-back van Shirin van Anrooij, de aartsrivale van Pieterse bij de junioren. Zij liep bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Tabor een zware armblessure op en mist vermoedelijk het wedstrijdritme om echt mee te doen om de medailles. Kanshebbers zijn verder nog uit Nederland Aniek van Alphen (21), Inge van der Heijden (21) die al eens de wereldtitel bij de beloften veroverde maar daarna een beetje ‘stil viel’. Ook de kleine Britse Anna Kay (21) zal zich niet laten wegdrukken.

 

Mooie erelijst

Profcrosser Lars van der Haar heeft een mooie WK-erelijst met twee bronzen en een zilveren medaille. Zondag moet hij wel een heel goede dag hebben om het de topfavorieten Wout van Aert en Mathieu van der Poel – in die volgorde –  en outsider Tom Pidcock moeilijk te kunnen maken. Kyle Agterberg komt zaterdag al in actie. Op het EK werd hij heel knap vierde, als dat de Maartensdijker weer lukt doet hij het uitstekend. Zijn landgenoot Ryan Kamp gaat voor de titel. En als die regenboogtrui niet naar Nederland, lukt het zeker in de race daarna bij de elitevrouwen. Zelfs een compleet oranje podium is verre van denkbeeldig. Het wordt misschien wel de mooiste wedstrijd tussen voornamelijk Hollandse vrouwen, al beloven alle crossen dit weekeinde een gevecht op leven en dood.

 

WK cyclocross in Oostende

Zaterdag: 13.30 uur beloftemannen (U23) met Kyle Agterberg uit Maartensdijk; 15.10 uur elitevrouwen.

Zondag: 13.30 uur beloftevrouwen (U23) met Puck Pieterse uit Amersfoort;  15.10 uur elitemannen met Lars van der Haar uit Woudenberg.