Puck Pieterse zwoegend naar zesde plaats in Dendermonde

Veldrijden Redactie

Publiek was zondag niet welkom bij de wereldbekercross in Dendermonde. Het besluit van de Belgische regering betekende een financiële strop voor de organisatie, maar vanwege de eerste confrontatie tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel was afgelasting niet aan de orde. Van Aert deelde de eerste tik uit. Van der Poel werd tweede, Lars van der Haar tiende. Bij de vrouwen won Lucinda Brand. Puck Pieterse werd in de slijtageslag zesde.

Er moest veel gelopen worden in Dendermonde. Er was een zeer gevarieerd parcours uitgezet met verschillende trappen, een zogeheten wasbord, een zandstrook en vooral veel modder. Een kolfje naar de hand van powervrouw Lucinda Brand. De regerend wereldkampioene schreef in Dendermonde voor de vijfde maal dit seizoen een wereldbekermanche op haar naam en verstevigde haar koppositie in het klassement. Bij de start zat ze een beetje in het gedrang maar de ervaren Brand bleef rustig. Vooraan dicteerde Denise Betsema het tempo, terwijl Puck Pieterse een beetje rond plek vijf koerste.

Na een derde van de wedstrijd nam Brand de leiding in handen en stond die niet meer af. De Amerikaanse Clara Honsinger kwam in de slotfase nog wel een beertje dichterbij, maar bedreigde Brand nooit.

Pieterse bleef aanhaken en even deed de Amersfoortse mee voor het podium. De derde plaatst kon ze echter niet vasthouden. Ze viel terug naar plek vijf en werd op de laatste meters nog gepasseerd door Marianne Vos die ook Shirin van Anrooij nog voorbij ging. Denise Betsema greep de laatste podiumplaats.

Het zware parcours was bepaald niet op het lijf geschreven van lichtgewicht Lars van der Haar. Na de start lag de Woudenberger rond de twintigste positie en was voor de zoveelste maal veroordeeld tot een inhaalrace. Het bracht hem uiteindelijk op de tiende plaats.

Vooraan keken Van Aert en Van der Poel even de kat uit de boom. Toon Aerts mocht de leiding nemen, maar vervolgens reden de twee naar hem toe en was het Van Aert die de lakens uitdeelde. Van der Poel volgde en loerde op een kans zijn aartsrivaal te passeren, maar miste daarvoor de topconditie. De tweede plaats schonk evenwel voldoening. Aerts ging als nummer drie ook naar het podium.