Puts niet tevreden ondanks titel

Kort nieuws Zwemmen Peter de Jong

Utrechter Jesse Puts heeft op het NK in Eindhoven zaterdag 8 april zijn slag geslagen. Hij werd Nederlands kampioen op de 50 meter vrije slag in een prima tijd van 21,95 seconden. 13/100 boven het nationale record dat hij afgelopen december in Amsterdam zwom.

Het was zijn tweede beste tijd ooit, desondanks was de ambitieuze Puts niet tevreden. ‘Het doel was om hier een pr te zwemmen. Dat is niet gelukt, dus ben ik niet tevreden. Mijn start was vreselijk slecht, mijn armen spleten uit elkaar, daar verloor ik veel mee. En de start is een cruciaal onderdeel van de 50 meter vrij.’

Het tekent de sportman Puts. ‘De titel maakt me nu niet zoveel uit, ik had toegewerkt naar een pr. Zondag zijn er weer nieuwe kansen voor de snelle Puts, hij komt nog uit op de 50 vlinder en de 100 vrij.

In het kielzog van Jesse Puts zwom een andere diamant van de Nieuwegeinse Aquarijnploeg van trainer Herman van den Berg, naar een persoonlijk record op de 100 vrij. Richelle Koot tikte aan in 58,06 seconden. Ze werd daarmee 4e in de C-finale.

De 20- jarige Utrechtse studente voeding en diëtiek, die pas op haar 14e is begonnen met zwemmen, had gehoopt een 57’er te zwemmen maar was desondanks tevreden. ‘Er zit nog genoeg rek in.’

De overwinning op de 100 vrij ging naar Ranomi Kromowidjojo, die in een spannend gevecht Femke Heemskerk een fractie voorbleef: 53,72 om 53,77.

De nieuwe aanwinst van Aquarijn, Joan Kentrop, zwom op de 50 vrij een verdienstelijke 24,05 sec, waarmee hij 6e werd in de c-finale. Aquarijn had nog een zwemmer afgevaardigd op de 50 vrij, de pas 14-jarige Björn van Doesburg. Hij werd 65e in een tijd van 25,23 sec.

Zondag 9 april is de laatste dag van deze sfeervolle Swimcup in de Lichtstad.