Race van de waarheid voor schaatser Bart Hoolwerf

Schaatsen Redactie

Na twee mindere wereldbekers breekt komend weekeinde de race van de waarheid aan voor Bart Hoolwerf. De marathonschaatser uit Eemdijk is de enige die in Calgary namens TeamNL uitkomt op de massastart. Hij staat in het internationale klassement op de 24ste plaats, wat net voldoende is. Maar zijn voorsprong op de nummer 25 bedraagt slechts een punt. Jorrit Bergsma heeft zich afgemeld voor de laatste World Cup in Canada.

Hij is niet de enige. Bijna niemand van de Nederlandse topschaatsers is aanwezig in Calgary. Ze willen zich bij voorkeur in eigen land voorbereiden op het belangrijke olympische kwalificatietoernooi (OKT) dat van 26 tot en met 30 december in Thialf gehouden wordt. Daar worden immers de plaatsbewijzen voor de Winterspelen in Peking verdeeld. ‘Het spanningsveld is duidelijk,’ zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. ‘Schaatsers willen met kerst optimaal presteren bij het olympisch kwalificatietoernooi, om later op de Spelen te kunnen excelleren. Maar als we in Calgary de quota niet volmaken en een of meer startplekken verliezen, dan mis je straks misschien de kans om in Beijing aan de start te staan.’

 

Massastart zorgenkindje

Nederland is namelijk nog niet zeker van het maximale aantal deelnemers op de Spelen, negen mannen en negen vrouwen. Op elke afstand kunnen punten vergaard worden voor het wereldbekerklassement. Na laatste wereldbeker in Calgary wordt door de internationale schaatsbond ISU de balans opgemaakt hoeveel rijders een land mag afvaardigen. Op verschillende afstanden kan het nog mis gaan voor Nederland. Dat zijn de 500 meter en 3000 meter vrouwen, en de 5000 meter en massastart bij de mannen.

En vooral het laatste nummer is een zorgenkindje. Nederland moet op de massastart twee schaatsers in de top 24 van het wereldbekerklassement hebben. Dat is nog net het geval. Jorrit Bergsma staat zevende en Bart Hoolwerf bezet de 24e plaats. Hij heeft echter slechts een punt meer dan de nummer 25, de Fransman Timothy Loubineaud. Hoolwerf werd na het stoppen van Arjan Stroetinga de tweede man op de massastart, maar de Eemdijker haalde zowel in Polen als in Salt Lake City niet de finale, wat veel punten kostte voor het klassement.

De massastart is zaterdagavond om 22.40 uur (Nederlandse tijd) en wordt live uitgezonden door de NOS.