Rampzalige jubileumwedstrijd

Voetbal Hans van Echtelt

Het had een mooie avond in Breda moeten worden: de 2000-ste wedstrijd die FC Utrecht sinds de oprichting in 1970 ging spelen. En NAC leek een ideale tegenstander om er een feestje van te maken. Nummer zeven van de KeukenKampioen divisie en dus geen opponent om schrik van te hebben. Jong FC Utrecht had hier onlangs nog een gelijkspel (1-1) afgedwongen, dus de ‘grote jongens’ zouden dat wel even verbeteren. Maar niets bleek minder waar.

In het Rat Verlegh-Stadion zou de Wet van Murphy in de tweede helft onverbiddelijk toeslaan. Aanvankelijk was FC Utrecht heer en meester en zelfs de gemiste penalty van Adrian Dalmau leek niet verontrustend omdat Mike van der Hoorn snel daarna de 0-1 binnenkopte. Tijdens de rust waren de commentaren eensgezind: dit kon FC Utrecht niet verliezen.

Maar toen die rampzalige tweede helft. Met twee goals van Tom Haye die uit het niets op het scorebord kwamen en waarbij doelman Paes bij de 2-1 weer eens in de korte hoek werd verrast. Vervolgens een rode kaart voor Mike van der Hoorn en moest FC Utrecht tegen het herboren NAC met tien man verder. Toch leek de ploeg nog te ontsnappen via de doeltreffende omhaal van Tasos Douvikas. Maar Murphy en dus NAC hadden het laatste woord: invaller Kulzebus ontsnapte op de vleugel en passeerde de weifelen de Paes in de verste hoek.

Een jubileumwedstrijd die eindigde in een nachtmerrie.