Rechtbank besluit: Papendorp blijft geroyeerd

Voetbal Redactie

In februari trok de KNVB de licentie van sva Papendorp in, nadat het vlak daarvoor hetzelfde had gedaan bij DWSV. Sva Papendorp tekende hiertegen beroep aan bij de rechtbank Midden-Nederland. Vrijdag 27 maart deed de voorzieningenrechter uitspraak in de zaak die Papendorp had aangespannen tegen de KNVB en besloot dat de KNVB ‘in redelijkheid en billijkheid gehandeld heeft’ en wees de vorderingen van Papendorp af. Het veroordeelde de club bovendien in de proceskosten van EUR 1.636,-

Dat betekent dat de club, die tot 2018 de naam Magreb’90 hanteerde maar hoopte met de naam sva Papendorp een nieuwe start te kunnen maken, geen wedstrijden meer mag spelen. De KNVB geeft aan geen vertrouwen in verbetering te hebben, gezien de ernst van de overtredingen. Het bestuur zou geen de orde bij wedstrijden kunnen handhaven en de veiligheid van spelers en functionarissen niet kunnen waarborgen.

Trainer-coach van het eerste elftal Mustafa Talha gaf eind november 2019 bij in een interview bij RTV Utrecht nog aan: ‘We hebben een hele nieuwe selectie, met rustige jongens. En dat blijkt, we hebben in zes wedstrijden drie gele kaarten gehad. Wat doen we dan verkeerd? Vraag maar aan de tegenstanders en we kregen zelfs complimenten van de scheidsrechters dat het zo sportief verlopen was, ondanks grote nederlagen.’

De tuchtrechtelijke veroordelingen van de vereniging Papendorp zijn sinds seizoen 2014/2015 bijgehouden door de KNVB. Volgens de bond gaat het om 54 tuchtzaken waaronder ook zwaardere zaken zoals het bedreigen van de scheidsrechter, protesteren met handtastelijkheden jegens scheidsrechter en vrijwilligers, deelname aan een collectieve duw- en trekpartij, aanhoudend beledigen van tegenspelers en/of toeschouwers, slaan van tegenspelers, spugen naar tegenspelers, slaan en/of trappen van leden van de tegenpartij en in het gezicht spugen van de scheidsrechter.

Talha vindt het niet terecht dat die ‘strafkaart’ van Magreb’90 mee wordt genomen, hij had liever gezien dat die niet op conto van sva Papendorp zouden komen. De club wilde bij de voorzieningenrechter dan ook voor elkaar krijgen dat het KNVB-lidmaatschap voortgezet mocht worden en er weer wedstrijden gespeeld mochten worden.

Vrijdag stelde de voorzieningenrechter de KNVB in het gelijk. Papendorp heeft nog niet gereageerd.