Recordhouder Jan-Willem van Ede

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht keeper, als introductie van de spelers op die positie: 'John Agterberg zit drie seizoenen op de bank bij FC Utrecht zonder één minuut te spelen. De reservedoelman heeft Jan-Willem van Ede voor zich en die weet tussen 4 december 1988 en 13 november 1994 van geen wijken.'

Vijf competities op rij staat ‘mister FC Utrecht’ van de eerste tot en met de laatste wedstrijd en van de eerste tot en met de laatste minuut onder de lat. De unieke reeks eindigt in zijn 192e wedstrijd op rij. Een Utrechts record, landelijk overtroffen door de keepers Fred Grim (222 duels voor Cambuur) en Ruud Hesp en middenvelder Heini Otto.

In de voorbereiding op het seizoen 1988 – 1989 breekt Van Ede op het Maritiem-toernooi in Den Helder zijn scheen- en kuitbeen. De club heeft onvoldoende vertrouwen in tweede keeper Peter Hofman en trekt Peter Gerards als vervanger aan. De rentree van Jan-Willem van Ede staat gepland na de winterstop maar als stand-in Gerards twee vingers breekt, wordt hij eerder dan de bedoeling is opgetrommeld. Roda JC is op 4 december 1988 de tegenstander. Na anderhalve minuut ligt de bal achter Van Ede in het netje. Nota bene door ex-ploeggenoot John van Loen.

Han Berger is trainer bij de start van de serie en ook bij Cees Loffeld, Ab Fafié en Leo van Veen is de opvolger van Hans van Breukelen onbetwist de eerste doelman. Peter Hofman (1989-1990), John Achterberg (1990-1993) en René Ponk (1993-1994) klagen over eelt op het zitvlak. In het seizoen 1990 – 1991 wordt de doelman als hoofd van de defensie met Herman Verrips, Johan de Kock, Marcel Liesdek en Erik van der Meer slechts 29 keer gepasseerd; een record.

De serie van 192 en de minste tegentreffers in een seizoen zijn niet de enige records op naam van de doelman, die volkomen terecht door de tribune aan de stadszijde als clubicoon geportretteerd wordt met Leo van Veen en Jean-Paul de Jong. 409 wedstrijden in het eerste, vijftien dienstjaren, minste tegengoals in 1990-1991, de meeste in het seizoen 1983-1984: 74. Doelman bij de grootste nederlaag in de historie: 9-0 tegen PSV.

 

Arm uit de kom
Op 13 november 1994 eindigt de reeks tegen FC Twente. De rekenmachine van de verslaggever in het Utrechts Nieuwsblad meldt 17.201 minuten. Gedreven als altijd duikt de doelman voor de voeten van de doorgebroken Michael Mols. In het applaus dat volgt, blijft Van Ede liggen en grijpt naar zijn pijnlijke bovenarm. Op het veld en in de kleedkamer lukt het niet de arm terug te zetten in de kom. In de krant zegt de keeper: ‘Toen hebben ze me naar het Diaconessenhuis gebracht. Ik verkeerde ook nog in een shock. De pijn was onbeschrijfelijk. Veel erger dan bij mijn beenbreuk en toen ik mijn enkelbanden scheurde. Met handen en voeten hebben ze de arm weer in de kom gekregen. Maar goed dat ik toen onder narcose was gebracht.’ De pijn bij invaller René Ponk is van heel andere aard. De debutant laat een bal door zijn handen glippen en bezorgt FC Twente daarmee de winst.

Jan-Willem van Ede speelt in 1995-1996 zijn laatste wedstrijden voor FC Utrecht en wordt opgevolgd door Stefan Postma. Zijn laatste seizoen is een drama: minste overwinningen (6), meeste nederlagen (18), minste punten (28) en minste doelpunten voor (27). Op de laatste speeldag handhaaft FC Utrecht zich dankzij een doelpunt van Hans Visser in de slotminuut bij FC Twente.

Voor de liefhebber onder de lat is het echter nog niet voorbij. Achter Ronald Waterreus wordt Van Ede tweede doelman bij PSV en speelt zowaar nog zes seconden in de Champions League. De eerste doelman haalt tegen Barcelona de doorgebroken Rivaldo neer en wordt weggestuurd. Een vrije trap van Rivaldo kijkt Van Ede naast. Met Haarlem speelt hij in de eerste divisie, met NAC promoveert hij naar de eredivisie en ook bij FC Twente is hij de stand-in. Als Sander Boschker tegen Ajax in Amsterdam na zes minuten rood krijgt, sluit Jan-Willem van Ede zijn glanzende loopbaan in het betaalde voetbal af met een 5-1 nederlaag. Bij FC Utrecht keert de bij UVV opgegroeide doelman in 2004 voor een jaar terug als technisch manager.

Nog is zijn carrière in het betaalde voetbal niet voorbij. Van Ede wordt keeperstrainer van de Oranjevrouwen en gaat daarna in Zweden aan de slag. Onlangs werd bekend dat hij – eveneens als keeperstrainer – met bondscoach Vera Pauw de Ierse voetbalvrouwen naar een hoger niveau moet zien te tillen.

 


Dit artikel licht een keeper uit van FC Utrecht, maar die keus zegt niets over onze voorkeur. Laat u dus niet van de wijs brengen. De keus is helemaal aan u.

Stem ook mee voor het FC Utrecht elftal van de halve eeuw.